Noví klienti smrti: Věk nad 40 a vědí o nich pojišťovny

Zdeněk John
26. 3. 2010 10:40
Pojišťovny si zjišťují, jak jsou na tom jejich klienti se zdravím
Autoři průzkumu dále zjistili, že pacienti se síňovou fibrilací měli horší schopnost abstraktního uvažování, vizuální paměti nebo verbální paměti.
Autoři průzkumu dále zjistili, že pacienti se síňovou fibrilací měli horší schopnost abstraktního uvažování, vizuální paměti nebo verbální paměti. | Foto: Profimédia

Praha - Čtyřicátníci se stali novou velmi zajímavou klientelou pro tuzemské pojišťovny. Ale v jejich případě není o co stát.

Podle lékařských analýz, které si nechal vypracovat největší domácí pojišťovací ústav - Česká pojišťovna, jsou lidé mezi 40 a 50 lety skupinou nejvíce ohroženou infarktem myokardu. Průměrný věk lidí, u nichž se objeví toto onemocnění, se neustále snižuje.

"Posun výskytu závažných nemocí do středního a mladšího věku - nejen infarktu, ale též cévní mozkové příhody či nejrůznějších zhoubných novotvarů - má několik důvodů. Mezi ně jednoznačně patří špatná životospráva, nedostatek pohybu a z nich plynoucí častá obezita, stres, v některých případech i pravidelné užívání některých léků," vypočítala lékařka Jana Caltová vlivy, které jsou příčinou závažných chorob.

V Česku ročně umírá více než 100 tisíc lidí, z nich 90 procent mají na svědomí právě tyto závažné choroby.

Pojistka na 33 diagnóz

Životní styl Čechů a zmíněný posun ve statistikách přiměl pojišťovny k novým nabídkám. Právě Česká pojišťovna nyní přišla s pojištěním proti závažným chorobám. Pojistka se týká 33 nejčastějších diagnóz.

Připojištění pro případ konkrétních závažných onemocnění ale nabízí - v menší míře - i některé konkurenční pojišťovny. Například Axa slibuje výplatu pojistné částky v případě stanovení diagnózy nebo podstoupení operačního zákroku ve více než dvaceti případech. Je mezi nimi rakovina, obrna, transplantace životně důležitých orgánů, ztráta zraku, infarkt myokardu, AIDS (následkem krevní transfuze nebo jako profesní onemocnění) nebo Alzheimerova či Parkinsonova choroba pod 65 let.

Také ING umožňuje připojištění pro 14 diagnóz, které se podle statistik vyskytují nejčastěji - například infarkt, mozkové příhody, ale také transplantaci orgánů.

Generali pojišťovna má podobnou nabídku v rámci životního pojištění Allegro. "Lze připojistit až 129 rozdílných životních rizik včetně 26 konkrétních závažných onemocnění," říká její mluvčí Jiří Cívka.

Uniqa pojišťovna nabízí pojištění proti 17 závažným chorobám. "Zhruba tři čtvrtiny případů pojistného plnění v uplynulých deseti letech připadají na čtyři z krytých rizik - srdeční infarkt, rakovinu, mrtvici a by-pass," dodává mluvčí Eva Svobodová.

Novinkou, s níž přichází Česká pojišťovna, je pojistka proti kritickým onemocněním, tedy možnost zajistit si lepší léčbu i pro případ třetího dalšího infarktu, těžkého poškození plic či pozdního stádia rakoviny.

Zatím bylo pojištění závažných chorob součástí ani ne desetiny smluv o životním pojištění, ale zájem o ně pomalu narůstá. Zejména proto, že výplata pojistné částky přichází už ve chvíli, kdy lékař poprvé potvrdí diagnózu, uvádí ČP.

 

Právě se děje

Další zprávy