Slováci bohatnou. Krizi navzdory

jem, Stanislava Luppová, Aktuálně.sk
24. 3. 2010 17:06
Slováci jsou také nejměné zadluženým národem z višegrádské čtyřky

Bratislava - Přestože loňský rok byl pro většinu ekonomik světa doslova tragický a ekonomickou recesi na vlastní kůži pocítily miliony lidí, naši východní sousedé bohatnou.

Zatímco v západní Evropě vzrostlo finanční bohatství o čtyři procenta, ve střední a východní Evropě stouplo o 11,3 procenta.

Slováci si po krušném roce 2008, kdy jejich finanční bohatství klesalo, opět polepšili, což je podle hlavního ekonoma slovenské Unicredit bank Jána Tótha způsobeno tím, že se lidé báli utrácet, a tak více spořili na horší časy.

Do finančního bohatství jsou započítávány hotovosti, bankovní vklady, cenné papíry, investice v podílových fondech a např. důchodové připojištění. 

Slovenští občané jsou navíc v porovnání s ostatními zeměmi tzv. višegrádské čtyřky nejméně zadlužení. menší zadluženost Slováků ve srovnání s námi, Maďary a Poláky podle Tótha souvisí s tím, že lidé na Slovensku neradi žijí na dluh.

Mnoho domácností prý mimo to drží majetek v hotovosti nebo na účtech, což je prý způsobeno tím, že je slovenský akciový trh velmi mladý.

 

Právě se děje

Další zprávy