Skoro třetina Čechů považuje úplatek za součást života

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 3. 2010 8:55
Češi jsou k úplatkům stále tolerantnější. Roste počet těch, kdo je dali i těch, kdo je považují za běžnou součást života.
Určitě by to nešlo? Úplatky se zažírají stále hlouběji do české reality.
Určitě by to nešlo? Úplatky se zažírají stále hlouběji do české reality. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - O boji s korupcí se u nás mluví už dlouho a stále více. Jenže výsledky vidět nejsou. Navíc, jak se zdá, lidé se už s její existencí smířili. Tolerance Čechů vůči úplatkům stoupá. Za nemorální je považuje stále méně lidí. Informovala o tom společnost GfK Czech, která mapuje korupční klima v Česku od roku 1998.

"Socialistický způsob myšlení se vrací - kdo nebere úplatky, okrádá rodinu. Myslí si to o 12 procent lidí více než v roce 1998," upozornil Jaroslav Jíra, ředitel pro obchod a marketing společnosti GfK Czech.

S tímto rčením totiž v současné době souhlasí téměř třetina dotázaných, zatímco před dvanácti lety to bylo jen 18 procent.

Dvě pětiny Čechů už daly úplatek!

"Odmítavý postoj k tomuto tvrzení zaujímají o něco častěji ženy než muži, dotázaní staršího věku, tedy nad 60 let, vysokoškolsky vzdělaní lidé, soukromí podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné," dodal Jíra.

Za nemorální považuje úplatky stále méně lidí. Za dvanáct let jejich podíl poklesl z 85 procent na 74 procent v letošním roce.

A že nejde jen o plané řeči, dokazuje i rostoucí množství lidí, kteří někdy úplatek dali. Bylo jich 41 procent, což je nejvíc za dvanáctiletou historii výzkumu.

Stejně tak klesá důvěra lidí v to, že věci se dají zařídit a vyřídit i bez úplatků. Zatímco v roce 1998 tomu věřila téměř čtvrtina dotázaných, letos to bylo pouhých jedenáct procent. Naopak plných třicet procent lidí považuje úplatek za naprosto samozřejmou součást života.

"Tento výsledek svědčí o tom, že korupční klima v naší společnosti posiluje," upozornil Jíra.

 

Právě se děje

Další zprávy