ČEZ plánuje dávat polovinu příštích zisků na dividendy

Petr Jemelka Petr Jemelka
24. 3. 2010 16:50
Finanční ředitel ČEZu Novák: Opět nabídneme fixaci cen
Generální ředitel ČEZu Martin Roman
Generální ředitel ČEZu Martin Roman | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V příštích pěti letech hodlá elektrárenská skupina ČEZ, nejziskovější firma v Česku, vyplácet více než polovinu svého výdělku akcionářům, tedy především státu, většinovému majiteli.

Finanční ředitel společnosti Martin Novák v online rozhovoru pro server Patria uvedl, že dividendovou politiku firma nezmění. Na dividendy by mělo jít 50 až 60 procent ze zisku.

ČEZ v loňském roce zvýšil čistý zisk o 9,5 procenta na rekordních 51,9 miliard korun.

Za rok 2008 tak byly vyplaceny dividendy padesát korun na akcii. Podle odhadů expertů by letos dividenda mohla dosáhnout 55 korun před zdaněním. Stát by tak získal více než 30 miliard korun (včetně daně z dividendy od menšinových akcionářů).

Politici stále častěji opakují, že by měl stát, který je 70procentním vlastníkem ČEZu, měl tlačit na vyplacení tzv. superdividendy, tedy mimořádné odměny.

Finanční ředitel Novák pouze uvedl, že výší dividendy za uplynulý rok se bude zabývat valná hromada. Datum jejího konání ještě nebylo stanoveno. „Držíme se striktně toho, že politiku nekomentujeme," sdělil pouze Novák.

Chcete mít jistotu? Fixujte!

ČEZ ví, že se jeho zisky v příštích letech budou odvíjet hlavně od cen elektrické energie a kursu koruny. Podle Nováka by energie v příštím roce neměly nijak markantně podražit.

Stejně jako v minulém roce ČEZ nabídne zákazníkům, aby si cenu elektrické energie pro nadcházející období zafixovali.

 

Právě se děje

Další zprávy