Česko je mezi osmi zeměmi, kterým téměř nehrozí bankrot

Ekonomika Ekonomika
24. 3. 2010 8:13
Riziko bankrotu je nejnižší v Norsku.
Český dluh patří k nejbezpečnějším na světě. Ministr Janota může být zatím klidný
Český dluh patří k nejbezpečnějším na světě. Ministr Janota může být zatím klidný | Foto: Jan Langer

Praha - České státní dluhopisy patří mezi osmero nejbezpečnějších dluhopisů na světě. Bezpečnost se zjišťuje porovnáním cen pojištění na finančních trzích proti možnému vyhlášení státního bankrotu. V pořadí 44 zemí, které zveřejňuje agentura Bloomberg, obsadilo Česko osmou pozici.

Nejlépe je na tom Norsko, nejhůře Argentina. V evropských podmínkách existuje podle žebříčku největší riziko bankrotu na Islandu a v Řecku. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Dluhopisy v kombinaci s nízkým rizikem státního bankrotu tak přímo vybízejí k emisím, a to zejména v zahraničních měnách. Podle ekonoma Patria Finance Davida Marka by ministerstvo financí mělo nyní proto vydat co nejvíce dluhopisů. Investorům totiž bude muset vláda platit nižší výnos.

S vydáním by ministr financí navíc neměl váhat, podle Davida Marka nemusí toto výhodné období trvat příliš dlouho. Trh je totiž přehlcen státními dluhopisy.

Server Patria Online navíc zveřejnil upozornění společnosti Pimco, která vybízí k investicím spíše na asijských trzích. Důvodem je podle ní "rostoucí riziko chyb ekonomických politik v rozvinutých zemích". Proto je riskantní nakupovat americké a evropské dluhopisy.

Ministr financí Eduard Janota podle agentury ČTK již dříve informoval, že je možné, že si stát v prvním pololetí půjčí v zahraniční měně. Letos si Česko potřebuje půjčit dohromady 280 miliard korun.

Český státní dluh se v loňském roce zvýšil o více než 178 miliard na 1,178 bilionu korun. Na každého Čecha či Češku tak připadá dluh přes 112 tisíc korun.

Státní dluh tvoří vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.

 

Právě se děje

Další zprávy