Výrobce Semtexu drtí krize. Výbušniny nechce ani armáda

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 3. 2010 9:05
Explosia slaví 90 let od vzniku. Radostná doba to ale není.

Pardubice - Rovných devadesát let sídlí na pardubickém předměstí Semtín firma, kterou proslavila plastická trhavina Semtex. Společnost Explosia byla založena na ustavující valné hromadě 23. března 1920 a od té doby neustále zásobuje výbušninami nejen armádu, pro jejíž potřeby původně vznikla, ale také stavební či důlní společnosti.

Látka, která semtínskou továrnu proslavila, má dnes na její celkové výrobě jen zlomkový podíl. A právě zaměření na stavební a důlní společnosti a závislost na zakázkách od armády už druhý rok podráží Explosii nohy.

"Výroba trhavin prodělává krizi spolu s krizí stavebního průmyslu. Tím víc na nás dopadá i mimořádně dlouhá zima, která snížila objem povrchové těžby. Čekáme na nástup jara a obnovení prací v povrchových dolech a lomech," poznamenal generální ředitel Explosie Josef Tichý.

Upozornil však, že krize nepostihla jen stavebnictví, ale i těžební průmysl. Odběr trhavin pro něj poklesl o 20 až 30 procent.

Armáda také nemá zájem

Zároveň byl vidět i malý zájem armády o některé tradiční produkty. Všechny tyto vlivy znamenají pro Explosii již druhý rok ve ztrátě. Ta v roce 2008 přesáhla 64 milionů korun. A do černých čísel se nedostala Explosia ani v loňském roce.

"Kompletní výsledky ještě nemáme, ale už nyní můžeme říci, že půjde opět o ztrátu. Bude sice menší než v předchozím roce, ale stále to bude ztráta," dodal Tichý.

Firmě podle něj chybí velké armádní zakázky. V minulosti například Explosia pracovala na revizi munice. Podobná práce však v uplynulém roce chyběla - i armáda hledá úspory.

Zaměstnanců je o pětinu méně

Ani továrně na výbušniny se tak nevyhnula úsporná opatření. Musela snížit počet svých zaměstnanců přibližně o 20 procent. Klasických výpovědí byla podle generálního ředitele menšina.

"Kombinovali jsme všechny možnosti, preferovali jsme odchod dohodou, někteří lidé odešli do důchodu, u jiných jsme odchod řešili odstupným," uvedl generální ředitel.

V současnosti tak Explosia zaměstnává 450 lidí. Na vrcholu byla společnost v osmdesátých letech, kdy její výrobky zásobovaly celý východní blok. V 90. letech minulého století se firma změnila na akciovou společnost.

 

Právě se děje

Další zprávy