Británie podpoří automobilky. I výrobu elekromobilu

Radek Pecák Petr Jemelka Radek Pecák, Petr Jemelka
18. 3. 2010 13:57
Každý rok by mělo z výrobní linky v Sunderlandů sjet 50 tisíc elektromobilů
Způsobí Nissan Leaf revoluci na silnicích?
Způsobí Nissan Leaf revoluci na silnicích? | Foto: Radek Pecák

Londýn - Rolls Royce, Aston Martin, Jaguar, Land Rover a třeba také McLaren. Tohle všechno jsou proslavené britské vozy. Pravdou ale je, že nejsou zrovna moc přátelské k životnímu prostředí. Teď by se tento pohled na automobilovou výrobu za kanálem La Manche mohl začít pozvolna měnit. 

Automobilka Nissan Motors oznámila, že plánuje v britském Sunderlandu, kde už stojí její továrna, zahájení výroby elektromobilů Leaf. Mělo by se jich tu dělat padesát tisíc kusů ročně. 

Na úpravu továrny pro výrobu ekologických vozidel šetrných k životnímu prostředí, poskytne britská vláda japonské automobilce dotaci ve výši 20,7 milionu liber. Celkové náklady na přípravu výroby nového modelu ekologických vozů by se podle vedení Nissanu měly vyšplhat na 420 milionů liber.

Pomohou ekologii i sníží nezaměstnanost 

Zároveň tím Velká Británie zabije i druhou mouchu. Kromě toho, že bude nová automobilka od roku 2013 produkovat auta, která nebudou znečisťovat životní prostředí, bude podle Nissanu trvale zaměstnávat 2 250 lidí. To je samozřejmě dobrá zpráva kvůli snížení současné vysoké nezaměstnanosti.  

Zároveň se tu mají vyrábět i lithium-iontové baterie, které společně vyvinul Nissan a firma NEC. Ty pak bude dávat do vlastních elektromobilů také francouzský Renault.

Podle Nissanu by se díky Leafům z Británie mohl brzy stát světový lídr v produkci bezemisních vozů. Nissan Leaf je považován za první finančně dostupné auto, neprodukující žádné emise skleníkových plynů.

Pětimístný hatchback Nissan Leaf je na jedno dobití lithium-iontové baterie schopný ujet 160 kilometrů. Až 80 procent kapacity baterie je prý možné dobít během půl hodiny. Nejvyšší rychlost nového Nissanu přesahuje 140 kilometrů.

Už minulý měsíc podepsalo vedení Nissan Motors dohodu s agenturou pro místní rozvoj severovýchodní Anglie, v rámci níž se region zavázal na svém území vybudovat přípojky pro dobíjení baterií elektromobilů.

Dotace získá také Ford

Pomoci od Britské vlády se čerstvě dočká také americká automobilka Ford, které vláda poskytne úvěrové garance v hodnotě 360 milionů liber. Chce tak podpořig investice Fordu do o tzv. zelených technologií, jejichž zavedení vedení Fordu přislíbilo ve svých ostrovních automobilkách. Sám Ford na tyto účely vyčlenil 1,5 miliardy liber.   

 

Právě se děje

Další zprávy