ArcelorMittal se dohodl s odbory, ale s akcionáři ne

Veronika Skálová Veronika Skálová
18. 3. 2010 10:18
V ostravských hutích se dnes podepisovala kolektivní smlouva a sešla se valná hromada.
Při minulé vlané hromadě v hotelu Kovák se sypalo peří. Menšinoví akcionáři v něm chtěli "lháře" obalit.
Při minulé vlané hromadě v hotelu Kovák se sypalo peří. Menšinoví akcionáři v něm chtěli "lháře" obalit. | Foto: Jaroslav Plouhar

Ostrava - Rušný den dnes má hutní společnost ArcelorMittal Ostrava. Hned zrána její vedení podepsalo kolektivní smlouvu s odbory a chvíli poté začala valná hromada akcionářů. Tu opět provázejí protesty.

Odboráři se s vedením hutí dohodli, že šest tisíc zaměstnanců firmy se letos s ohledem na krizi nedočká vyšších platů. Zato jim ale společnost vyplatí jednorázovou roční odměnu ve výši tří tisíc korun a dostanou od zaměstnavatele také větší částku na penzijní připojištění.

"V roce 2009 činil tento příspěvek 5540 Kč na jednoho zaměstnance, celkem jsme tak vyplatili téměř 36 milionů korun. Letos příspěvek zaměstnavatele navyšujeme měsíčně o 100 korun," řekl ČTK personální ředitel společnosti Ctirad Lolek.

Drobní akcionáři se dál bouří

Jen chvíli poté, co se v hotelu Kovák domluvila budoucnost jeho zaměstnanců, začali se na stejném místě scházet akcionáři na mimořádnou valnou hromadu. Ta má dnes v plánu odvolat a znovu zvolit členy představenstva, odhlasovat změnu stanov a posvětit převod majetku mezi hutní společností a ArcelorMittal Energy Ostrava.

Stejně jako při předchozích zasedáním valné hromady před hotelem protestují menšinoví akcionáři hutního kolosu. Dlouhodobě kritizují postup hutí, které ač vykazují zisk, nevyplácí dividendy a místo toho vydělané peníze půjčují mateřské společnosti na nízký úrok či převádí sumu na účet nerozděleného zisku z minulých let.

Akcionáři neváhali připravit protest před sídlem společnosti Mittal Steel v Londýně a požadují, aby většinový vlastník začal brát ohled na jejich požadavky. Na postupy většinového majitele si stěžovali u několika domácích i zahraničních institucí.

Nedávno minoritní akcionáři vyhráli spor u ostravského soudu. Ten označil část usnesení loňské valné hromady o nerozdělení zisku za neplatné a zrušil jej.

Od konce ledna však jsou držitelé menšinového podílu akcií hutí ohroženi vytěsněním. ArcelorMittal se totiž dohodl se skupinou PPF, která vlastnila 14 procent akcií, na jejich odkupu. Drží tak více než 90 procent akcií podniku a podle obchodního zákoníku může menšinové vlastníky vytěsnit.

 

Právě se děje

Další zprávy