Něco je jinak. Za bydlení utrácíme víc než za jídlo

Ekonomika Ekonomika
17. 3. 2010 10:05
Statistici spočítali, jak vypadaly útraty Čechů v posledním čtvrtletí loňského roku.
Hlavní položky rozpočtů českých domácností se příliš nemění. Loni si jen bydlení a jídlo vyměnily místo v žebříčku. Ilustrační foto.
Hlavní položky rozpočtů českých domácností se příliš nemění. Loni si jen bydlení a jídlo vyměnily místo v žebříčku. Ilustrační foto. | Foto: Policie Moravskoslezského kraje

Praha - Bydlení a jídlo, tedy nejpotřebnější výdaje, odvádějí každý měsíc největší částku z rozpočtů českých rodin. V posledním čtvrtletí loňského roku průměrná česká domácnost zaplatila za bydlení a s ním spojené energie 20,2 procenta svých výdajů.

Jen o něco málo méně, přesněji 19,4 procenta celkových výdajů, pak Češi projedli. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Pořadí těchto dvou nezbytných výdajů se v minulém roce obrátilo - dřív Češi více projedli, než utratili za bydlení.

Ovšem i v roce poznamenaném krizí jsme si dopřávali dovolených a kultury. Náklady na tyto zážitky obsadily třetí příčku a tvořily přesně deset procent výdajů. Právě tady se ale objevil sklon k úsporám. Podíl na celkových výdajích je nižší než dřív. Srovnatelné náklady si však vyžádala doprava - spotřebovala 9,9 procenta výdajů.

Statistici také spočítali, že průměrná česká domácnost brala měsíčně 12 182 korun a měsíčně vynaložené náklady na jednu osobu byly 10 940 korun. Nejspíš i to je důvod, proč Češi víc vybírali z vlastních úspor, než ukládali.

Analytici při pohledu na tyto údaje upozorňují, že je z nich dobře poznat, koho hospodářská recese postihla nejvíc.

"Výdaje výrazně poklesly u rodin s dětmi a minimálními příjmy a také u samostatně činných a nezaměstnaných. Naopak stále zaměstnaných se krize z pohledu jejich reálných výdajů výrazněji nedotkla," řekl ČTK analytik Komerční banky Jiří Škop.

 

Právě se děje

Další zprávy