Brno má nejvyšší průmyslové nájemné v Česku

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 3. 2010 18:00
Nájmy průmyslových ploch ve střední Evropě příliš neklesaly ani v krizi.
Nájem továrních hal a dalších průmyslových prostor jsou nejdražší v Brně.
Nájem továrních hal a dalších průmyslových prostor jsou nejdražší v Brně. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - I přes více než rok trvající krizi, která nejvíc zasáhla průmyslová odvětví, klesají nájmy průmyslových ploch ve střední Evropě jen o jednotky procent. Nejdražším městem v Česku, kde je možné si průmyslovou halu pronajmout je Brno.

"Ve srovnání s druhou nejdražší lokalitou je o 10 až 15 procent dražší. V Brně dnes nájemce běžně zaplatí okolo 4 euro za čtvereční metr měsíčně, v Praze je to okolo 3,5 eura za měsíc. Dá se očekávat, že v příštích několika měsících se tato situace nezmění," konstatoval Ferdinand Hlobil vedoucí středoevropského průmyslového týmu v Cushman & Wakefield.

Brno profituje kromě omezené plochy a malé konkurence především z blízkosti čtyř hlavních měst - Prahy, Bratislavy, Vídně a Budapešti. V kombinaci s vlastním letištěm z něj jeho geografická poloha dělá žádanou destinaci.

V žebříčku nejdražších průmyslových ploch světa se umístila moravská metropole na pětadvacátém místě, ještě v loňském roce bylo Brno třicáté.

"Nájmy za průmyslové plochy jsou důležitým ekonomickým ukazatelem, protože jsou úzce provázány s výrobou a poptávkou po spotřebním zboží. V loňském roce klesaly všude ve světě, koncem roku jsme však již zaznamenali náznaky stabilizace," doplnil Hlobil.

Světovou jedničkou v průmyslových nájmech je londýnské letiště Heathrow. Nájemné 200 eur za čtvereční metr ročně je tam zhruba o 30 procent vyšší než Tokiu, které je na druhé příčce. Třetí "medailovou" pozici obsadil Hongkong.

Všechny středoevropské země si ale vedly dobře. Navzdory krizi v nich nájemné průmyslových ploch pokleslo jen asi o 3 procenta, tedy stejně jako v zemích západní Evropy.  Oproti tomu například pobaltské státy zlevnily o 30 procent, Polsko o 22 procent.

"Developeři ve střední Evropě včas zastavili novou výstavbu a u existujících ploch přicházeli se zajímavými pobídkami, aby nájemce povzbudili k prodloužení nájemních smluv," vysvětlil to Ferdinand Hlobil.    

 

Právě se děje

Další zprávy