Energetičtí giganti lobbují proti solárním panelům

Petr Jemelka Petr Jemelka
16. 3. 2010 14:10
Ze solární energie se prý stal příliš veký byznys
Solární panel = výhodný byznys?
Solární panel = výhodný byznys? | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Polostátní energetická společnost ČEZ, Pražská energetika a EON poslali do parlamentu otevřený dopis, ve kterém poslance vyzývají, aby upravili pravidla podpory výstavby fotovoltaických elektráren.

Pravidla pro podporu využívání solární energie, by podle nich neměla být nastavena tak, aby výstavba solárních článků zaručovala přemrštěný zisk, ale dlouhodobou návratnost investice. 

Otevřený dopis distributoři elektřiny do parlamentu zaslali proto, že na nadcházejícím 75. zasedání budou poslanci projednávat změnu zákona, upravujícího podmínky veřejné podpory, které budou v příštích letech platit pro obnovitelné zdroje v České republice.

Solární energetika díky vysokým dotacím a nízkým pořizovacím cenám zažívá obrovský boom. To by samo o sobě podle distributorů elektřiny nebylo na škodu, ba naopak. Jen kdyby k tomu nedocházelo v takové míře.

Nárůst je totiž podle ČEZu, PRE a EONu přílišný, což představuje pro Českou republiku ekonomické a energeticko-bezpečnostní riziko.

Co se týče ekonomických důsledků, je riziko nabíledni. Kvůli dotacím na získávání energie z obnovitelných zdrojů, hrozí zdražení elektřiny. Pokud se pravidla pro stanovování výkupní ceny v dohledné době nezmění, hrozí prý zdražení elektrické energie o desítky procent.

Prudký rozvoj fotovoltaiky podle distributorů rovněž ohrožuje stabilitu energetické soustavy, kterou musí nyní společnosti podepsané pod otevřeným dopisem, společnými silami neustále stabilizovat.

V závěru ČEZ, PRE a EON vyzývají zákonodárce, aby projednali příslušný návrh zákona ještě před volbami, tak aby mohla jeho úprava vejít v platnost už v roce 2011. 

 

Právě se děje

Další zprávy