Klaus: Do dluhů nás dostali sociální demokraté

Zdeněk John
16. 3. 2010 13:50
Dvě finanční fóra probírají nebezpečí dluhové pasti
Václav Klaus mluvil na žofínském fóru
Václav Klaus mluvil na žofínském fóru | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dvě finanční a ekonomická fóra v jediný den hledají způsoby, jakými se Česká republika může dostat z dluhové pasti.

Na setkání nazvaném Zlatá koruna zní především: Neposlouchejte politiky, alespoň ne před volbami a pokud mluví o tom, jak zachránit veřejné finance a přijmout euro místo koruny. Tak se dají shrnout vystoupení ekonomů, finančních analytiků, bývalých ČNB, mezi které pronikl i jeden aktivní politik Miloš Zeman.

Na jubilejním 100. Žofínském fóru mluvil jediný řečník: prezident Václav Klaus. Ale i on se věnoval nebezpečnému stavu veřejných financí v Česku. „Musíme se vymanit z dluhové pasti, nikoliv z ekonomické krize. Z té se dostaneme, i když nic činit nebudeme," prohlásil Václav Klaus.

Klaus viní vlády ČSSD

Prezident je přesvědčen, že npomůže pouhé nastartování růstu ekonomiky. „Za loňským deficitem či letošním hledejme rozhodnutí socialistických vlád z minulých let," uvedl Klaus, podle kterého neochota sociální demokracie v letech, kdy vládla, pustit se do restrikce rozhodla o hloubce současných potíží.

Klaus se i v další části ekonomicky laděného projevu nepřímo zapojil do předvolebních debat: naopak pochválil Topolánka a Kalouska za to, že se pokusili, když vládli, o pokles schodku státního rozpočtu.

Zlatá koruna: drtivé splátky dluhů

Také experti na Zlatá koruně zpochybňovali především sliby, podle který lze rychle a relativně bezbolestně snížit schodek státního rozpočtu. "Jen na dluhovou službu budeme ve chvíli, kdy dluhy veřejných financí dosáhnou 50 procent HDP, platit každý rok 110 miliard korun. To je drtivá částka, čtyřikrát víc, než kolik dáváme na vysoké školy," upozornil bývalý viceguvernér Luděk Niedermayer.

Představu, že jakákoliv vláda po volbách dokáže z roku na rok snížit deficit veřejných financí o procento a půl, označil za makroekonomický nesmysl Kamil Janáček, hlavní ekonom Komerční banky.

Niedermayer varoval před absolutním spoléháním na daně vybírané od firem. Zvyšovat tyto daně slibuje ve svém programu pravděpodobný vítěz voleb, sociální demokracie.

Vyšší daně nad 100 tisíc? Nestačí

„A pokud někdo mluví o zdanění lidí s příjmy nad 100 tisíc korun, musí dodat, že to je jako příjem státního rozpočtu úplně nevýznamné. Budeme muset víc zdanit lidi s příjmy už od 30 tisíc korun, abychom zajistili dostatečné příjmy rozpočtu," doplnil Niedermayer.

OECD předpovídá, že v příštím roce dosáhne veřejný dluh Česka úrovně 59,9 procenta výkonu ekonomiky (HDP). Z toho i z vývoje veřejných financí předpovídá většina účastníků Zlaté koruny, že potíže státu s jeho financemi budou velmi, velmi dlouhé.
„Mluvit v této souvislosti o přijetí eura v roce 2014, 2015, je nesmysl," řekl analytik Vladimír Pikora.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Aleše Michla: Kolik procent našeho dluhu zavinili politici?

Jediný hlavní účastník diskuse na finančním fóru z těch, kteří budou sestavovat rozpočet na příští rok, náměstek ministra financí Bohdan Hejduk, uvedl, že pro dosažení deficitu veřejných financí na tři procenta HDP v roce 2013 je nezbytné v následujících dvou letech snížit výdaje rozpočtu o 42 miliard korun. A současně zvyšovat příjmy o 12 miliard korun ročně.

Švejnar: Žádnou paniku

"Příjmy i výdaje by měly jít nad rámec pro letošek schválených úspor," řekl jasně náměstek  náměstek Hejduk.

Podle odhadů ministerstva financí deficit veřejných financí klesne letos na 5,3 procenta. Loni byl podle předběžných údajů MF deficit veřejných financí 6,6 procenta HDP.

Ekonom Jan Švejnar přitom k zadlužení země uvedl, že současný stav veřejných financí není kritický. "Nevyhýbejme se za každou cenu deficitu a dluhu, ale jestliže se zadlužujeme tak to dělejme s rozmyslem a prostředky efektivně využijme," uvedl. Podle něj tak není třeba dělat šoková opatření.

Miloš Zeman ve svém vystoupení, v němž se soustředil na nezaměstnanost, podpořil ta opatření, které skutečně zvýší výkon ekonomiky - například investice státu. Naopak mluvil o tom, že podporovat spotřebu je neúčinné (například ve formě takzvaného 13. důchodu). "Málo investujeme, a zbytečně až plýtvavě utrácíme za spotřebu," řekl Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy