Krize srazila zahraniční investice v Česku o 19 %

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 3. 2010 16:11
Centrální Evropa získávala pět let stále více investic. Krize to překazila.
Továrna Hyundai v Nošovicích vyrostla v "nejplodnějších" letech. Tehdy do Česka proudilo nejvíc zahraničních investic.
Továrna Hyundai v Nošovicích vyrostla v "nejplodnějších" letech. Tehdy do Česka proudilo nejvíc zahraničních investic. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pět let jsme zaznamenávali strmý růstu a pak přišel prudký pád. Naví se zdá, že se křivka objemu nových zahraničních investic do zemí střední a východní Evropy se ze dna hned tak nezvedne. Vyplývá to ze studie společnosti PriceWaterhouseCoopers.

Podle ní se od roku 2003 do roku 2008 zvýšila suma investovaných financí regionu pětinásobně. Tedy z 30 miliard dolarů na 155 miliard. Loňský rok ve znamení ekonomické recese a zhoršení přístupu k úvěrům však tuto sumu srazil na polovinu - na přibližně 77 miliard dolarů.

Dopad poklesu nebyl na všechny země ve střední a východní Evropě stejný. Česká republika vyvázla z tohoto ochlazení mnohem lépe než například Maďarsko, které bylo krizí postiženo mnohem více.

Investice do automobilového průmyslu zamrzly

Česko přišlo v roce 2009 asi o 19 procent investic v porovnání s předchozím rokem. Nejvyšší úbytek zaznamenala oblast výroby automobilových komponentů a doplňků, o celých 65 procent, ale i sektor nemovitostí a alternativních energií, které jsou důležité. Těmto oborům se příliv nových zahraničních investic zúžil o 30 procent.

"Podíl přímých zahraničních investic na HDP se v jednotlivých zemích liší zejména v závislosti na úrovni příjmů, mzdových nákladech ve výrobní sféře, investičním riziku či členství země v EU. Určitým pozitivem současné situace tak je, že investoři přestali brát region střední a východní Evropy jako celek a začali vnímat specifika jednotlivých zemí," uvedl Jiří Moser, vedoucí partner oddělení poradenských služeb PricewaterhouseCoopers v České republice.

O návratu k síle finančního toku stejné síly jako v roce 2008 si mohou nechat země střední Evropy nechat jen zdát. Podle odborníků nejméně do roku 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy