Češi loni dlužili víc než bilion. Nejvíc za bydlení

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 3. 2010 12:49
Od roku 2000 vzrostl dluh Čechů u bank a dalších společností téměř osmkrát.
Největší dluhy Češi nadělají, když si kupují vlastní bydlení. Ilustrační foto.
Největší dluhy Češi nadělají, když si kupují vlastní bydlení. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Brno - Osmkrát větší sumu než před devíti lety, téměř celý bilion korun, dlužily české domácnosti bankám na konci loňského roku. Dalších více než 100 miliard pak lidé dlužili leasingovým společnostem a dalším zprostředkovatelům půjček. Informoval o tom Český statistický úřad ve své analýze.

Přestože od roku 2000 vzrostla zadluženost v Česku více než osmkrát, nesaháme ještě ani po kotníky obyvatelům eurozóny. České domácnosti totiž dosáhly pouze poloviční úrovně zadluženosti v zemích platících eurem.

Češi se zadlužují stále více především proto, že na spotřební zboží vynakládají stále vyšší částky - a to právě z půjčených peněz. Právě výdaje na spotřební zboží rostly u nás nejrychleji, do roku za osm let od roku 2000 o 59 procent. Naopak nejpomaleji rostly výdaje spojené s bydlením a souvisejícími službami. Náklady na potraviny vzrostly za stejnou dobu o pět procent.

Nejvíce dluhů je kvůli bydlení

Největší dluhy ale české domácnosti vytvořily půjčkami na bydlení. Ty od roku 2002 tvoří více než 70 procent objemu půjčených financí.

Svého vrcholu dostoupily úvěry na bydlení v roce 2007, kdy si lidé půjčili 140 miliard korun. Tuto oblast postihlo ekonomické zpomalení už v roce 2008, kdy konečná suma půjčená na bydlení dosáhla jen poloviny částky z předchozího roku.

Zároveň s růstem zadluženosti se ale zvyšovaly i příjmy Čechů, proto také není tempo jejich zadlužování nijak problematické. Celková zadluženost českých domácností v poměru k jejich příjmům stoupla z 11,7 procenta v roce 1997 na 49,6 procenta v roce 2008.

Ani to ale podle expertů ČSÚ neznamená riziko - relativní zadlužení Česka je pouze na 53 procentech eurozóny

 

Právě se děje

Další zprávy