Češi v cizině nešetří. Utratili stejně jako v roce 2008

Ekonomika Ekonomika
11. 3. 2010 15:52
Zato cizinci u nás pro peněženku nesahali tak často jako v minulých letech
Foto: Reuters

Praha - Pokud se Čech vydá do ciziny, neskrblí tam. Dokonce ani v loňském krizovém roce tomu tak nebylo. Podle údajů České národní banky sice už vloni nepokračoval každoroční růst celkových sum utracených Čechy v zahraničí, nicméně i tak je loňské číslo velmi podobné tomu z roku 2008.

Pokles činil jen 350 milionů korun. "Důvodem relativně malého meziročního poklesu útrat českých občanů při cestách do zahraničí je jistě i fakt, že s přibližováním cenové hladiny v České republice k cenám v cizině se zahraniční dovolená pro českého turistu stává cenově srovnatelnou s pobytem v tuzemsku, tuzemsko tak není výrazně levnější alternativou," soudí Tomio Okamura, mluvčí Asociace Českých cestovních kanceláří a agentur.

Češi vloni celkově strávili necelých 5 milionů dovolených, z toho byla zhruba polovina v tuzemsku a polovina v zahraničí.

Cizinci utráceli méně

Horší však je bilance ohledně útrat zahraničních turistů na našem území. Ti zde utratili 122,4 miliard korun, což je méně o osm miliard než v roce 2008 a dokonce o dvanáct méně  než v rekordním roce 2007. Přesto je to však stále více než například v letech 2004 a 2005.

Šestiprocentní pokles útrat cizinců je však ještě poměrně solidním číslem, protože celkově k nám přijelo vloni o devět procet turistů méně než v roce 2008.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy