Chcete půjčku? Stát vás ochrání, rozhodli poslanci

Petr Kučera Petr Kučera
10. 3. 2010 12:45
Přísnější regulace spotřebitelských úvěrů: Lidé dostanou více informací i práv
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidé, kteří si vezmou spotřebitelský úvěr, budou moci do 14 dnů odstoupit od smlouvy bez udání důvodu, aniž by jim hrozila sankce.

To je jedna z novinek, kterou přináší nový zákon o spotřebitelském úvěru. Návrh, který vláda poslala do sněmovny s několikaměsíčním zpožděním, dnes schválili poslanci napříč stranami, a to zrychlenou formou už v prvním čtení.

"Zákon výrazně zvýší informovanost spotřebitelů," shrnuje hlavní přínos ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

Firmy budou muset nově poskytovat úplné informace o všech poplatcích spojených s úvěrem, skryté poplatky se nepřipouštějí. Zákon také přesně definuje vzorec, podle kterého se počítá roční procentní sazba nákladů (RPSN).

Nová pravidla vycházejí ze směrnice Evropské unie a v Česku začnou platit od ledna 2011. Předpokládá se, že Senát ani prezident republiky nebudou mít k zákonu závažnější výhrady.

Více informací ještě před půjčkou

Spotřebitel nově získá právo na kopii návrhu smlouvy o úvěru, kterou pak může projít s odborníkem. Firma mu ji musí poskytnout bezplatně.

Zákon podrobně stanoví, jaké údaje nesmějí chybět v reklamě na úvěr, v informacích před jeho sjednáním i v samotné smlouvě. Mimo jiné jde o RPSN a všechny poplatky, výši, počet a četnost plateb, dobu trvání úvěru a výpočet sankcí při prodlení dlužníka (úroková sazba, smluvní pokuta a další důsledky).

Všechny důležité údaje musí být napsány stejně výrazně, aby se zamezilo dosavadní praxi, kdy jsou důležitá ustanovení mnohdy psána menším písmem, a nepozorní či méně vzdělaní zájemci je tedy snadno přehlédnou.

Věřitel bude povinen pravidelně informovat dlužníka také o změnách v úrokové sazbě, a to před nabytím její účinnosti. Pokud tuto povinnost nesplní, není změna sazby účinná.

Jestliže smlouva o spotřebitelském úvěru neobsahuje potřebné informace a spotřebitel se této skutečnosti dovolá (oznámí to věřiteli), bude se úvěr od tohoto okamžiku úročit pouze ve výši diskontní sazby platné v době uzavření smlouvy. Věřitel pak přitom nemůže po spotřebiteli požadovat žádné další platby.

Přísnější pravidla pro poskytovatele půjček

Přísnější pravidla začnou platit i pro subjekty, které spotřebitelský úvěr poskytují nebo zprostředkovávají. Zatímco dosud jim stačí registrace k volné živnosti, nově půjde o živnost vázanou (spojenou se splněním určitých podmínek). Stát tak chce nad nimi získat větší kontrolu. Dosavadní poskytovatelé a zprostředkovatelé dostanou roční přechodné období.

Zákon nově přiznává spotřebiteli právo vyrovnat své závazky kdykoli před datem splatnosti. Má pak nárok i na poměrné snížení celkových nákladů úvěru a nákladů za zbývající dobu platnosti smlouvy. Věřitel může požadovat jen "spravedlivé a objektivně odůvodněné odškodnění za případné náklady přímo spojené s předčasným splacením úvěru".

Výše odškodnění nesmí přesáhnout jedno procento předčasně splacené části celkové výše úvěru, pokud doba mezi předčasným splacením a sjednaným koncem smluvního vztahu přesahuje jeden rok. Pokud je tato doba kratší, nesmí tato výše přesáhnout 0,5 procenta.

Odškodnění v obou případech současně nesmí přesáhnout částku úroku, kterou by spotřebitel zaplatil během doby od předčasného splacení do sjednaného konce smluvního vztahu.

Zákon také zavádí princip odpovědného úvěrování s cílem zabránit předlužování zájemců. Poskytovatelé spotřebitelských úvěrů budou muset povinně (a s náležitou odbornou péčí) prověřovat "finanční zdraví" žadatele a jeho schopnost splácet. Jde o obdobu už platné povinnosti obezřetného jednání pro banky.

Schválená přísnější úprava se však nebude vztahovat na půjčky nebo úvěry, jejichž celková hodnota je nižší než 5 000 korun, obsahuje i pojistku proti případnému rozdělení jedné půjčky do několika nižších. Horní limit půjček, na něž se zákon vztahuje, je 1 880 000 korun. Nevztahuje se ani na hypotéky a jiné úvěry na bydlení zajištěné zástavním právem k nemovitosti.

Přísnější úprava se nemá týkat ani například zvýhodněných zaměstnaneckých úvěrů, zcela bezplatných půjček (bez úroku a poplatků) nebo půjček sjednaných s obchodníkem s cennými papíry za účelem provedení investiční operace. Netýká se samozřejmě ani úvěrů pro podnikatele.

Otazníky kolem rozhodčích doložek a maximální RPSN

Podle směrnice Evropské unie musely členské státy přijmout změny do 11. června. To sice poslanci stihli, nicméně změny budou účinné až 1. lednu 2011. Do té doby se tedy oblast spotřebitelských úvěrů řídí dosavadními předpisy.

Kvůli nutnosti zrychlého projednání se dnes ČSSD nepodařilo prosadit své doplňky do vládního návrhu. Sociální demokraté i lidovci chtěli především stanovit maximální možnou výši úroků, přesněji řečeno RPSN. Konkrétní sazbu by určovala vláda formou nařízení.

"Pokusíme se toto doplnění prosadit formou samostatné novely, případně hned po volbách," slíbil dnes poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Oproti původnímu plánu získala příprava zákona nejméně tříměsíční zpoždění. Legislativní rada vlády jej totiž vloni v říjnu vrátila ministerstvu průmyslu a obchodu. To muselo návrh zjednodušit a zpřehlednit.

Z vládního návrhu nakonec vypadla i omezení týkající se rozhodčích doložek. Zákon pouze rozšiřuje působnost Finančního arbitra České republiky i na spory týkající se spotřebitelských úvěrů.

ČSSD přitom navrhuje, aby spory ze spotřebitelských smluv mohly nadále rozhodovat jenom stálé rozhodčí soudy zřízené zákonem - tedy ty, nad jejichž nestranností a kvalifikací má stát určitou kontrolu. V praxi by šlo o jediný - Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR.

Sociální demokraté chtějí také prosadit, že na řešení sporu u (stálého) rozhodčího soudu by se měly smluvní strany dohodnout až po vzniku sporu. Nedohodnou-li se, rozhodoval by klasický soud.

"Chceme také limitovat maximální sankce za porušení jednotlivých ustanovení smlouvy. Aby ten, kdo si půjčí například 10 tisíc korun a zaplatí o jediný den později, nemusel platit 100 tisíc korun. Toto podle našeho názoru vládní návrh neřeší," dodal Tejc. 

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Predátorský index ukazuje, na jaké půjčky si dát pozor
Politici zase chtějí půjčovat mladým novomanželům
V registru dlužníků zůstanete. I když jste už zaplatili
 

Právě se děje

Další zprávy