Kellnerův příběh. Žádná Coca Cola. Na počátku byly body

Petr Jemelka Zdeněk John, Petr Jemelka
11. 3. 2010 14:25
Petr Kellner potřetí za sebou ve stovce nejbohatších lidí světa

Praha - Nejbohatší muži světa se vlastně sami a dobrovolně rozdělili do dvou skupin. V první jsou zhýralci i filantropové, kteří okázale dávají najevo své jmění, nebo alespoň mají nutkání se podělit o zkušenosti, jak k němu přišli.

Druzí jsou jejich opakem. Moc nevystupují na veřejnosti, stav jejich kont, bydlení i rodinné poměry jsou málem státním tajemstvím. Maximum svého času věnují tomu, aby v příštím žebříčku časopisu Forbes povyskočili o stupínek výš. Patří k nim i Petr Kellner.

Cesta na 89. pozici

Časopis Forbes už potřetí za sebou spočítal, že jeho majetek ho řadí k nejbohatší stovce lidí na světě. Po 91. místě v roce 2008 a 76. místě v roce 2009 tentokrát "propadl" na 89. pozici. Forbes jeho majetek ocenil na 7,6 mld. dolarů. Kellner si za poslední polepšil o 1,6 miliardy dolarů. Kromě něj se z Čechů už Forbes zmiňuje jen o Zdeňkovi Bakalovi (zaujal s odhadovaným majetkem 1,2 miliardy dolarů (asi 22,6 miliardy korun) 828. místo) a o Andreji Babišovi (jedna miliarda dolarů a 937. místo).

"Nejbohatší Čech" (nejčastější spojení, které se s Kellnerem v médiích objevuje) je tajuplná postava. Už jen pořídit jeho jinou fotografii než oficiální firemní je nemyslitelná věc.

V tom si je podobný s mnohem staršími (a také mnohem bohatšími) příslušníky první příček forbesovského žebříčku, s bratry Albrechtovými (supermarkety Aldi). Kellner - stejně jako nejbohatší muž světa Carlos Slim Helú - nepatří k rozmařilým miliardářům, ale i on pořídil vlastní letadlo. Narozdíl od Helúa, jemuž patří velkokapacitní boeing, však Kellner parkuje v privátní části Ruzyně "obyčejné" Káně. Jeho letoun Gulfstream G500 je takovou atrakcí, že na něj neopomenou upozornit ani průvodci při veřejných prohlídkách pražského hlavního letiště.

Kul Železného, dokud byl žhavý

Potkat Kellnera nebývá snadné. Opačné je to s jeho majetkem. Narazit na něj v Česku je nejsnazší věc, kterou si lze představit, pokud budeme počítat i firmy či nemovitosti, jež levně koupil a později draho prodal.

Česká pojišťovna, největší na trhu. Nejsledovanější televize v zemi Nova, z níž dokázal vystrnadit i otce-zakladatele Vladimíra Železného. Home Credit, eBanka, privátní škola Open Gate v Babicích. Tady všude je či bylo "Kellnerovo".

Veleúspěšný podnikatel se mezi forbesovskou Top 100 vypracoval poměrně brzo. Je vlastně mezi boháči juniorem, narodil se v roce 1964 v Liberci.

Střední ekonomka místo prodeje Coca Coly

Kellnerův příběh nedoprovázejí legendy jako v případě Billa Gatese, který na studiích vymyslel Microsoft, nebo Warrena Buffetta, který už v šesti letech obchodoval s plechovkami Coca Coly.

Kellner v komunistickém Československu putoval všední cestou: prostě vystudoval střední i vysokou ekonomickou školu (VŠE v Praze) a pak začal pracovat jako referent v podniku zahraničního obchodu.

Ale stejně jako Gates, Buffett či další miliardáři přišlo u něj něco, co bývá označováno jako zlomový rok. V roce 1991 s dvěma spolupracovníky (Vinklerem a Maděryčem) založil privatizační fond známý pod zkratkou PPF.

Během kupónové privatizace, ojedinělého projektu, během kterého stát po pádu komunismu rozdával podíly v stovkách státních firem, přesvědčil Kellner lidi, aby mu svěřili své body. To byly kupóny, jejichž prostřednictvím se ve virtuálních dražbách (kolech) daly zadarmo získat podíly ve firmách. Kellner na rozjezd získal desítky milionů korun od Sklo Unionu Teplice, tehdy vedeném pozdějším šéfem Svazu průmyslu Štěpánem Popovičem.

Za svěřené investiční body získala PPF více než 200 firem v hodnotě přesahující pět miliard korun. A Kellner byl rázem příslušníkem skupiny, z níž se přestupuje do Forbesu.

Cesta na východ

Dnes už je Česko jeho firmám malé. Investoval v Rusku, na Ukrajině, v Číně i v dalších státech.

Dalším důležitým mezníkem byl rok 1996, kdy PPF koupila 20 procent akcií České pojišťovny a Kellner získal místo v její dozorčí radě. Jako skvělý tah se ukázala také investice do televize Nova v roce 2002. Svůj podíl v ní Kellner o dva roky později prodal společnosti CME a vydělal okolo deseti miliard korun.

V současné době je PPF největším zahraničním investorem v Rusku a působí i na mnoha dalších trzích. Mezi úspěšné projekty patří například úvěrová společnost Home Credit.

 

Právě se děje

Další zprávy