Statisíce Čechů čeká v Řecku dražší jídlo, zájezdy ne

Tomáš Fránek
5. 3. 2010 15:00
Turisté si v Řecku připlatí za služby a zboží, zájezdy ale dražší nebudou, jsou už nasmlouvané.
Řecký premiér věří, že opatření zachrání zemi před krachem.
Řecký premiér věří, že opatření zachrání zemi před krachem. | Foto: Reuters

Brno - Řecké problémy s obřími dluhy budou mít vliv na statisíce turistů z Česka, pro které je Řecko jednou z nejoblíbenějších dovolenkových destinací.

Nezdraží samotné zájezdy, ale služby a zboží v celém Řecku. Tamní vláda totiž rozhodla, že jako jedno z opatření před bankrotem zvýší o dvě procenta daň z přidané hodnoty na 21 procent. Porostou také daně z pohonných hmot, tabáku a alkoholu.

"Cen zájezdů se zdražení daní v Řecku nedotkne, ty už jsou nasmlouvány dopředu, změna DPH je nijak neovlivní.  Zdražení služeb a potravin ale vliv mít bude, lidé budou na dovolené méně utrácet," řekl Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

To, že Češi a Moravané nebudou letos utrácet za dovolené tolik jako dříve, už podle Okamury vyplývá z toho, jak se letos prodávají zájezdy. "Lidé sice kupují zájezdy více než loni, ale volí spíš levnější, utrácejí méně peněz," řekl Okamura.

Řecko je přitom čtvrtou nejoblíbenější turistickou destinací pro cestovatele z Česka. Do země přijíždí na 300 tisíc lidí. Situaci v Řecku ale ještě může změnit menší zájem turistů o pobyty. Místní hoteliéři už totiž avizovali, že v případě menšího zájmu turistů budou pobyty zlevňovat.

Řecká vláda už přijala další úsporná opatření, která mají přinést státnímu rozpočtu 4,8 miliardy eur (zhruba 123,8 miliardy korun). Polovinu tvoří snížení výdajů a druhou polovinu zvýšení daní.

Vláda rozhodla zvýšit daň z přidané hodnoty o dva procentní body na 21 procent. Porostou rovněž daně z pohonných hmot, tabáku a alkoholu. Bonusy zaměstnanců ve veřejném sektoru pak mají klesnout o 30 procent.

Premiér Jorgos Papandreu očekává, že díky novým opatřením se mu podaří v příštích dnech získat z prodeje vládních obligací pět miliard eur. Média již delší dobu spekulují, že obligace by mohla nakoupit německá nebo francouzská vláda. Premiér se má 5. března setkat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a v neděli s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Řecko má v dubnu a květnu splatit dluh 20 miliard eur. Celkový dluh země dosahuje 300 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy