Praha je pátý nejbohatší region v EU. Vede Londýn

Radek Pecák Radek Pecák
18. 2. 2010 14:05
Data ale pochází již z roku 2007
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Londýn je podle statistik Evropského statistického úřadu (Eurostat) nejbohatším regionem Evropské unie v přepočtu HDP na obyvatele. Špatně si ale nevede ani Praha. Je podle dat, která pocházejí z roku 2007 pátá.

Před ní se kromě Londýna umístily Lucemburk, Brusel a Hamburk, naopak až za ní skončil například Stockholm či Vídeň.

Výsledky dnes zveřejnil Eurostat. Při porovnání jednotlivých regionů statistici použili takzvané standardy kupní síly (PPS). Jedná se o uměle vytvořenou měnovou jednotku, která se používá při mezinárodních srovnáních. V ní se do určité míry vyrovnávají rozdíly, které jinak existují mezi kupní silou národních měn jednotlivých států.

Chudé jsou Bulharsko a Rumunsko 

Podle tohoto kritéria měl Londýn velký náskok. Dosáhl 334 PPS, druhý Lucemburk již ztrácel téměř 60 PPS a dalších 54 Brusel. Hamburk měl 192 PPS, Praha 172. Pak již byly odstupy vždy jen několika jednotek.

Ze srovnání vyplynulo, že i v rámci EU jsou mezi jednotlivými zeměmi obrovské rozdíly. Londýn je skoro třináctkrát  bohatší než nejchudší severozápad Bulharska. Vůbec bulharské regiony jsou velmi chudé. V žebříčku deseti nejchudších je jich pět, další čtyři náleží do Rumunska a jeden do Polska.

Naopak nejbohatší regiony jsou v Německu, Nizozemsku, Británii a Dánsku.    


 

 

Právě se děje

Další zprávy