Komerční bance vloni poklesl zisk. Téměř o pětinu

Ekonomika Ekonomika
18. 2. 2010 10:10
Zisk klesl i vlastníkovi KB - francouzské Société Générale

Praha  - Menší konsolidovaný čistý zisk než v roce 2008 vykázala vloni Komerční banka. Vydělala 11 miliard korun, což je oproti roku 2008 pokles o 16,4 procenta. Snížení zisku podle dnes vydané tiskové zprávy ovlivnila hlavně zvýšená tvorba opravných položek k nespláceným úvěrům.

Představenstvo Komerční banky navrhne dozorčí radě výplatu dividendy ve výši 170 korun na akcii. Vloni byla přitom o deset korun vyšší než loni. Celkově tak je banka připravena na dividendách vyplatit téměř 6,5 miliardy Kč.

Čisté úrokové výnosy, které mají největší podíl na celkových výnosech, loni Komerční bance narostly o 3,9 procenta na 22,1 miliardy korun. Naopak příjem banky z čistých poplatků a provizí se meziročně snížil o 3,8 procenta na 7,7 miliardy korun.

Na vině je krize

Vinu na snížení zisku má podle tiskové zprávy ekonomická recese. Náklady rizika proto vloni dosáhly 5,4 miliardy korun, přičemž o rok dříve to byly jen tři miliardy. Přesto už banka v posledních dvou čtvrtletích loňského roku zaznamenala v segmentu podniků určitou stabilizaci.

Vlastníkovi Komerční banky, francouzské bance Société Générale, za loňský rok klesl čistý zisk na 678 milionů eur (zhruba 17,4 miliardy Kč). V roce 2008 měla čistý zisk 2 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy