Hotely, pracovní i reklamní agentury utahují opasky

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 2. 2010 10:12
Tržby ve službách vloni klesly o víc než 9 procent. A lépe hned tak nebude.
Kromě hotelů a restaurací se s tržbami loučili i dopravci, reklamní i pracovní agentury nebo realitní kanceláře. Ilustrační foto.
Kromě hotelů a restaurací se s tržbami loučili i dopravci, reklamní i pracovní agentury nebo realitní kanceláře. Ilustrační foto. | Foto: Simona Holecová

Brno - Jen pomalu opouští ekonomická recese obory, které spadají do kategorie služeb. Rychlost, s jakou jim v posledním čtvrtletí loňského roku klesaly tržby, se v porovnání s předchozím rokem mírně zpomalila - na 8,6 procenta z 9,4 v minulém kvartále.

Služby byly ale v útlumu celý loňský rok. Oproti roku 2008 klesly tržby o 9,3 procenta. Nejvíc klesaly ve třetím čtvrtletí, nejméně pak v posledním.

Největší podíl na tomto vývoji měl obor doprava a skladování, v němž nárůst tržeb zaznamenaly pouze společnosti zajišťující poštovní a kurýrní činnosti. Celý obor však přišel o 9,5 procenta tržeb v porovnání s rokem 2008.

Velmi špatný byl minulý rok i pro hotely a penziony. Celé odvětví ubytování a stravování vykázalo pokles tržeb o 11,1 procenta a v případě ubytovacích zařízení to bylo dokonce 14,1 procenta.

Pracovní agentury splakaly nad výdělkem

Nejhůře však dopadla krize na pracovní agentury. V době, kdy se firmy zbavovaly v první řadě agenturních zaměstnanců a měly plnou hlavu starostí, jak zajistit práci svým stálým pracovníkům, se jejich tržby zmenšily o 36,8 procenta.

V důsledku krize ochladl zájem také o reklamní služby a průzkumy trhu. Firmy, které se touto činností zabývají, vydělaly o 19 procent méně než před rokem.

Firmy podnikající ve službách navíc před sebou nejspíš nemají příliš růžový rok. Například Asociace hotelů a restaurací už v prosinci varovala, že řada hotelů, kterých je především v Praze příliš mnoho, zavře a o práci přijdou tisíce lidí. Neradostný vývoj pro hotely a restaurace potvrdily i další průzkumy, v nichž vyšlo najevo, že i nadále bude více firem v tomto oboru propouštět než nabírat nové lidi.

 

Právě se děje

Další zprávy