Nové solární elektrárny ohroženy. Sítě jsou přetížené

Tomáš Fránek
10. 2. 2010 18:13
Zástupci provozovatelé větrných a slunečních elektráren považují hrozby ČEPS za přehnané
Foto: Jan Langer

Brno - Státní firma Česká přenosová soustava, která spravuje elektrické rozvody v zemi, chce dočasně zastavit připojovaní nových větrných a slunečních elektráren do sítě.

Podle zástupců společnosti ČEPS je už totiž objem projektů a vydaných kladných stanovisek k žádostem o připojení větrných a fotovoltaických elektráren vyšší než hodnota přijatelná pro bezpečný a spolehlivý provoz sítě. Hrozí tak kolaps. A pokud se situace nezmění, chce ČEPS odstavovat tyto elektrárny z provozu.

Sítě už nestačí

„Pokud urychleně nedojde ke změně pravidel připojování výše uvedených zdrojů, bude ČEPS především při předcházení či řešení stavu nouze nucena tyto zdroje odstavovat z provozu. Toto by mohlo pro investory do větrných a fotovoltaických elektráren znamenat ohrožení jejich investic," uvedla firma ve zprávě.

„Požádali jsme distribuční společnosti (ČEZ , E.ON, PRE.) o pozastavení vydávání kladných stanovisek k žádostem o připojení nových větrných a fotovoltaických elektráren", říká předseda představenstva a generální ředitel společnosti Petr Zeman. „Nelze do soustavy připojit více výkonu, než z ní lze odebrat, to nám jednoduše neumožňují fyzikální zákony," dodal Zeman.

Nyní je do soustavy elektrického vedení v zemi připojeno více než 600 MW výkonu větrných a fotovoltaických elektráren a kladná stanoviska žádostem o připojení těchto zdrojů v rámci celé ČR dosahují dalších 3 500 MW výkonu.

Zástupci provozovatelů větrných a slunečních elektráren potvrzují, že se o vyřešení celé situace jedná, reakci ČEPS považují za přehnanou. „Před přetížením sítě varoval ČEPS několikrát, chápu, že si tak vylepšuje svoji vyjednávací pozici," řekl deníku Aktuálně.cz Michal Janeček z České společnosti pro větrnou energii, podle kterého ale kolaps nehrozí. „Samozřejmě bychom v případě, že by jsme nemohli elektrárny připojit od sítě, zvažovali právní kroky," řekl jeden ze zástupců firem budujících sluneční elektrárny s tím, že oficiálně nechce kvůli jednáním situaci komentovat.

ČEPS kritizují ekologové. Podle nich měla společnost dost času se na připojení nových elektráren připravit. „Může to znamenat pouze dvě věci. Buď pro ČEPS platí jiné fyzikální zákony než v Dánsku, Německu, Španělsku, Americe a jinde. Nebo šéfové firmy posledních asi sedm let spali a nevšimli si, že také u nás startuje zelená energetika a oni tomu musí po vzoru kolegů přizpůsobovat síť. Dobré ráno," uvedl Karel Polanecký, energetický expert Hnutí Duha. „Hrozně rád bych věděl, kde z toho skáčou větší radostí. Jestli na ruské ambasádě, nebo v uhelných firmách," dodal.

Před kolapsem sítě naposledy varoval ČEPS loni na podzim, kdy do české sítě přiteklo více elektřiny vyrobené v německých větrných elektrárnách.

ČEZ chápe i staví

Distribuční společnosti se žádostí státní společnosti zabývají.  "Souhlasíme s ČEPS, že současný rozmach nových fotovoltaických a větrných elektráren přestavuje hrozbu pro stabilitu elektrizační soustavy České republiky. Objem peněz směřující na podporu těchto zdrojů představuje vážnou hrozbu i pro ceny elektřiny, které budou platit domácnosti a podniky," uvedl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Během několika dní má ČEZ rozhodnout o oficiální reakci na výzvu ČEPS.

 

Společnost ČEZ ale také paradoxně investuje do sluneční a větrné energie. Firma tak například staví u Ševětína na Českobudějovicku největší sluneční elektrárnu v České republice. Hotova má být za rok a její předpokládaný výkon 30 megawattů překonává výkon dosud největší tuzemské sluneční elektrárny takřka trojnásobně. ČEZ také staví větrné elektrárny na Vysočině.

Pražská energetika  podle svého tiskového mluvčího Petra Holubce krok ČEPS chápe. Distributora pro území Prahy se však připojování obnovitelných zdrojů energie dotýká jen v nepatrné míře.

Podle právníků by odstavením zdrojů nastala složitá právní situace. "Pokud by k takové situaci došlo a zdroj by byl skutečně odstaven z provozu, nastala by velmi složitá právní situace. Neznamenalo by to rizika pouze pro investora, ale také pro stát, vyplývající z jeho případné odpovědnosti," uvedl pro agenturu ČTK Michal Hrnčíř z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.


 

Právě se děje

Další zprávy