Jako letošní zima: inflace se drží při zemi zuby nehty

Zdeněk John
9. 2. 2010 9:07
Český statistický úřad vydal nová čísla o zvyšování cen.
Ceny rostou pomalu už zhruba půlrok
Ceny rostou pomalu už zhruba půlrok | Foto: Albert

Praha - Růst cen je v Česku stále téměř nepostřehnutelný, potvrdil Český statistický úřad svými novými daty.

V lednu zpomalilo zdražování - pokud se tento výraz vůbec dá použít - meziročně na 0,7 procenta z prosincového růstu o jedno procento. Na snížení cen působily nejvíce výdaje za bydlení, rostly naopak ceny pohonných hmot.

"Inflace je škrcená domácí poptávkou,"sdělila analytička Helena Horská z Raiffeisenbak a upozornila, že lidé mají stále obavy z větších výdajů. Působí na to bezesporu i nezaměstnanost, v Česku je nyní nejvíce lidí bez práce v novodobé historii.

Kdyby se v lednu nezvyšovaly nepřímé daně, pak by ceny rostly ještě méně. Inflace by nedosáhla 0,7, ale pouze 0,2 procenta, odhadla Horská. 

V porovnání s loňským lednem zlevňují výrazně potraviny. Ceny chleba byly podle statistiků nižší o 15,5 procenta, běžného pečiva o 30 procent, mouky o 27 procent, mléka o téměř devět procent a olejů o 11,7 procenta. Ceny oděvů se snížily o o 4,2 procenta. "V bydlení se snížily ceny zemního plynu o 12,3 a ceny elektřiny o 2,7 procenta. Pokračoval pokles cen audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat (o 7,3 procenta). Ceny mobilních telefonů klesly o 11,3," oznámili statistici.

Teď sáhněte na úspory 

Ministerstvo financí v makroekonomické prognóze na letošní rok počítá s tím, že lidé začnou postupně přelévat své úspory do spotřeby. Stejná částka, která v roce 2010 zmizí z kolonky úspory lidí, přibude totiž v kolonce výdaje.

Lidé tedy budou financovat druhý rok krize z toho, co našetřili dříve, předpokládá stát, jak ukazuje tabulka s údaji ministerstva. (viz níže). To by znamenalo, že inflace přece jen stoupne, tažená spotřebou domácností.

V inflaci se v loňském roce velmi výrazně projevovala ekonomická krize, která propukla v roce 2008, ale nejcitelnější dopady lidé a firmy zaznamenali loni. Růst cen o pouhé procento za loňský rok je druhá nejnižší inflace od listopadu 1989 - a také hodnota výrazně nižší než předloni, kdy byla 6,3 procenta.

"Tento vývoj ovlivnila řada faktorů:  pokles cen potravin a nealko nápojů o 3,9 procenta, pohonných hmot o 11,8 procenta, automobilů o 9,2 procenta. Regulované ceny (například nájemné, elektřina, teplo) vzrostly o 8,1 procenta," napsal ČSÚ v lednu v komentáři k výsledkům inflace.

Analytici předpovídají, že ani v dalších měsících se výrazný nárůst cen nedá čekat. Připouštějí pouze menší zvyšování cen, a to kvůli lednovému zvýšení nepřímých daní. Rychlému růstu cen totiž brání pouze pozvolné oživení ekonomiky.  

 

Právě se děje

Další zprávy