ČNB nechala úrokové sazby na historickém minimu

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 2. 2010 13:53
Banky své úroky navzdory ČNB nesníží.
Úrokové sazby ČNB sice zůstanou nízko, lidé to však nepocítí.
Úrokové sazby ČNB sice zůstanou nízko, lidé to však nepocítí. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na svém historickém minimu, tedy na úrovni jednoho procenta, zůstává klíčová úroková sazba stanovená Českou národní bankou. Na své dosavadní úrovni zůstaly i diskontní a lombardní sazba. Bankovní rada o tom rozhodla na svém dnešním zasedání.

"Mezi hlavní důvody pro toto rozhodnutí patří slabý růst ekonomiky a nízké inflační tlaky. Většina centrálních bankéřů se nechala v minulých týdnech slyšet, že by úrokové sazby měly jít opět vzhůru až ve třetím čtvrtletí letošního roku. Do té doby by vyšší sazby mohly působit protirůstově a navíc se nedá čekat, že by spotřebitelská poptávka byla natolik silná, aby vyvolávala nutnost krotit inflaci zvýšenými úroky," komentoval rozhodnutí bankovní rady analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Pro ty, kdo se zajímají o možnosti úvěru u bank, které ze sazeb ČNB vycházejí, to však nejspíš nebude znamenat výhodnější podmínky. Z loňského roku u bankovních ústavů přetrvává neochota peníze půjčovat, ani přes trvající nízkou úroveň základní sazby úroky u bankovních produktů nijak nepoklesly.

Nízká úroveň sazeb však nebude trvat navždy. Analytici odhadují, že zvyšovat se začne ve třetím čtvrtletí letošního roku přibližně o čtvrtinu procentního bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy