Uvolněte juan, vyzývá OECD Čínu

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 2. 2010 9:31
Fixní kurz juanu může podle OECD brzdit čínskou ekonomiku

Peking - OECD vyzývá Čínu, aby uvolnila kurz juanu a pootevřela tím svou ekonomiku. Podle expertů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj je pro to nyní, když čínská ekonomika neustále roste, vhodná doba.

Ve své prognóze OECD předpovídá růst čínského hrubého domácího produktu v letošním roce o 10,2 procenta. V minulém roce vzrostl HDP Číny o 8,7 procenta. Informovala o tom agentura Reuters.  

Hlavní autor studie Richard Herd upozorňuje, že čínskou ekonomiku ohrožuje několik nevyřešených (či neřešených) problémů. Například že podobně jako ve všech prosperujících ekonomikách, v Číně stárne populace.

K tomu se ale přidávají další neduhy: nerovnoměrné rozdělení ekonomiky, neúplný systém sociálního zabezpečení, nemožnost malých firem dostat se k úvěrům a nedostatečná ochrana duševního vlastnictví.

Stěhování do měst přináší prostor pro investice

S tím, jak se Číňané stěhují do měst, se rychle vytváří prostor pro další investice. Přehřátí ekonomiky prý nehrozí, protože trh má dostatečnou kapacitu. K dalšímu rozvoji čínského hospodářství je ale podle Herda nutné juan uvolnit.

Čínská měna byla až do roku 2005 pevně fixovaná na americký dolar, nyní je vázaná ke koši několika dalších měn: k euru, japonskému jenu, jihokorejskému wonu a v menší míře k britské libře, thajskému bahtu, ruskému rublu, australskému dolaru, kanadskému dolaru a singapurskému dolaru.

 

Právě se děje

Další zprávy