Farmáři vtrhli do Atén. Chtějí neexistující peníze

Petr Jemelka Petr Jemelka
25. 1. 2010 15:32
Řecká ekonomika je na pokraji bankrotu
Nespokojení zemědělci pochodují kolem řeckého parlamentu
Nespokojení zemědělci pochodují kolem řeckého parlamentu | Foto: Reuters

Atény - Řečtí farmáři, kteří kvůli tíživé ekonomické situaci na devět dní zablokovali dálnice a hraniční přechody, dnes vtrhli do ulic Atén, kde protestují proti nízké vládní podpoře zemědělského sektoru.

Stovky rozvášněných lidí požadují vyšší dotace a výkupní ceny svých produktů. Řecká ministryně zemědělství Ketrina Batzeliová ale podle agentury Reuters po setkání s demonstranty řekla, že vláda nesplní jejich požadavky.

"Tato vláda má vyvést zemi z krize a nemůže si dovolit rozdat peníze, které (zemědělci) požadují," řekla Batzeliová. 

Zemědělci se ale zřejmě s takovou odpovědí nehodlají smířit, a tak s transparenty hlásajícími, že vláda pije jejich krev, vyrazili do ulic hlavního města. Protestům v Aténách přitom předcházela blokáda hlavních silničních tahů a hranic se sousedním Bulharskem, na níž se podílely tisíce zemědělců se svými traktory a nákladními vozidly.

Řecko se potýká s obrovským deficitem, jehož výše letos dosáhne 124,9 procenta hrubého domácího produktu, což nedělá vrásky na čele jen řecké vládě. Řecké problémy s potápějícími se státními financemi začínají přerůstat přes hlavu už i Bruselu. Evropská komise v tajné zprávě, z níž citoval německý týdeník Der Spiegel, poprvé přiznává, že rozpočtový schodek Řecka již dosáhl takové výše, že ohrožuje společnou evropskou měnu a celou eurozónu.

 

Právě se děje

Další zprávy