Český růst zakázek patří k nejvyšším v Evropě

Radek Pecák Radek Pecák
22. 1. 2010 14:35
Zakázky v EU v listopadu opět začaly růst. Česko patří k evropské špičce.
MaĎarsko prožívá těžké časy, očekává se růst nezaměstnanosti. Na snímku dělník z automobilové továrny v Dunakiliti.
MaĎarsko prožívá těžké časy, očekává se růst nezaměstnanosti. Na snímku dělník z automobilové továrny v Dunakiliti. | Foto: Reuters

Brusel - Česko se ocitlo na předních místech žebříčku evropských zemí díky meziměsíčnímu růstu průmyslových zakázek v listopadu loňského roku. Vyplývá to z dnes zveřejněných čísel Eurostatu.

Zatímco v říjnu se zakázky propadly, v listopadu v průměru v eurozóně i celé Evropské unii znovu rostly. Meziměsíčně o 1,6 procenta v eurozóně a o 1,8 procenta v EU. Přesto jde v meziročním srovnání stále o horší čísla než byla ta z listopadu 2008, kdy se krize již začínala projevovat. 

V osmi evropských státech průmyslové zakázky v meziměsíčním srovnání poklesly, ve většině však rostly. Nejvíce v Estonsku (7,4 procenta), Řecku (7,3 procenta) a Česku (7,1 procenta). Naopak nejhůře dopadlo v tomto ohledu Maďarsko (-9,6 procenta), Irsko (-4,4 procenta) a Bulharsko (-4,1 procenta).

Růst se očekává i v prvním čtvrtletí  

Ekonomové jsou ale přesvědčeni, že celkový vývoj průmyslových zakázek je dobrou zprávou. "Mělo by to znamenat dobrý výsledek  v případě růstu hospodářství eurozóny ve 4. čtvrtletí loňského roku. Ten by mohl mezičtvrtletně dosahovat až 0,4 procenta," řekl agentuře Reuters Carsten Brzeski z bruselské pobočky nizozemské finanční skupiny ING.

Růst průmyslových zakázek by měl nejspíše pokračovat i v 1. čtvrtletí letošního roku.

 

 

Právě se děje

Další zprávy