Peníze do ekonomik musíme pumpovat dál, varuje šéf MMF

Petr Jemelka Petr Jemelka
18. 1. 2010 13:57
Podle šéfa měnového fondu je třeba ekonomiku ještě nějakou dobu sponzorovat, jinak se recese roztočí znovu
Foto: Reuters

Tokio - Podle šéfa mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominika Strausse-Kahna ještě nedozrál čas na to, aby rozvinuté ekonomiky ustoupily od prorůstových opatření, která přijaly v rámci boje proti ekonomické krizi.

Smysl stimulačních balíčků, kvůli nimž se největší světové ekonomiky nevídaně zadlužují, prý stále trvá a vlády by podle Kahna měly začít se snižováním dluhů až po oživení soukromé poptávky a poklesu nezaměstnanosti.

"Oživení vyspělých ekonomik je slabé. Musíme být opatrní," řekl Strauss-Kahn v Tokiu a dodal, že by se každá země měla rozhodnout sama, kdy nastal ten správný čas pro zrušené protikrizových opatření. Nexistuje na to globální recept.

Kahn proto důrazně varoval před tím, aby si vlády pro nadcházející období stanovily jako prioritu snížení obřích dluhů. Podle něj by to mohlo být kontraproduktivní. Výsledkem neúnosných nákladů na snížení zadlužení by mohla být další recese, přičemž na její zažehnání už nemají vyčerpané vlády a centrální banky finanční prostředky.

Dobrou zprávou ale podle Dominika Strausse-Kahna je fakt, že se světové ekonomice díky rozvojovým ekonomikám, v čele s Čínou, daří lépe. MMF v říjnu předpověděl, že světová ekonomika v letošním roce po loňském poklesu vzroste o 3,1 procenta a Strauss-Kahn dnes naznačil, že fond tuto prognózu zřejmě ještě vylepší.

Podobně jako šéf fondu se dnes vyjádřil i vedoucí evropského oddělení MMF Marek Belka. "Již se nenacházíme na okraji propasti, do níž jsme hleděli počátkem roku 2009 a většina evropských ekonomik se už vymaňuje z recese. Není však příliš vidět, že bychom dosáhli bezpečné půdy," uvedl bývalý polský premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy