Příliš levní hlídači. A tak ministerstvo zaplatí pokutu

Tomáš Fránek
8. 1. 2010 15:15
Úřad rušil zakázky ministerstva dopravy a zemědělství, úřady porušily zákon o veřejných zakázkách
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Je to pravidelně opakující se problém. Ministerstva a státní úřady často nedodržují zákon a při veřejných zakázkách kvůli tomu nevybírají ty nabídky, které jsou pro státní kasu nejvýhodnější.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tak nyní zrušil dva tendry ministerstva obrany a ministerstva zemědělství  (pozemkového úřadu). Obě instituce totiž porušily zákon tak, že podstatně ovlivnily průběh tendru a výběr nejvýhodnější nabídky.

Levná není vždy výhodná

Ministerstvo obrany tak musí zaplatit 30 tisíc a znovu najít firmu, která bude střežit budovy v Praze, které armáda uvolnila. Při prvním výběrovém řízení totiž ministerstvo vybralo ze šesti nabídek firmu, které podle antimonopolního úřadu nabídla mimořádně nízkou cenu.

Firma totiž nabídla ministerstvu cenu vycházející z průměrné hodinové mzdy ve výší 39,80 korun. Podle zákoníku práce ale nesmí být mzda, plat nebo odměna z dohody nižší než minimální mzda. Ta byla v době nabídky 53,10 korun.

Podle ministerstva je na uvážení uchazečů u zakázku jakou cenu nabídnou a také na jejich zodpovědnosti, jestli jejich nabídka odpovídá zákonům.

Úřad ale rozhodl, že ministerstvo závažně chybovalo a nedodrželo postup podle zákona. Podle místopředsedy úřadu Kamila Rudoleckého ministerstvo nepožadovalo jasné vysvětlení, proč je cena také nízká. "Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvýhodnější nabídky," uvedl Rudolecký v rozhodnutí úřadu. "Nyní je tedy nutné znovu provést posouzení nabídek, zejména provést posouzení mimořádně nízké nabídkové ceny vybraného uchazeče s ohledem na skutečnosti zjištěné v průběhu správního řízení," rozhodl úřad.

Pokuty za miliony

Zopakovat tendr a zaplatit 30 tisíc korun musí i Pozemkový úřad ve Žďáru nad Sázavou patřící pod ministerstvo zemědělství. Úředníci totiž z tendru na výstavbu polní cesty vyřadili firmu, která splnila všechny potřebné předpoklady po získání zakázky. "Takový postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," rozhodl úřad.

Ministerstva patří mezi nejpokutovanější státní úřady. Loni antimonopolní úřad udělil ministerstvu zemědělství pokutu 1,8 milionu korun za chyby v zakázkách, k nimž podepsalo ministerstvo pod vedením Petra Gandaloviče smlouvy i přes dočasný zákaz úřadu. Hodnota zakázek z oblasti informačních technologií přesahovala půl miliardy korun, bez otevřeného výběrového řízení je získala Telefónica O2.

Pokutu 800 000 korun dostalo ministerstvo práce a sociálních věcí loni v květnu za chyby v zakázce na pomoc dlouhodobě nezaměstnaným na Mostecku a Ostravsku za 175 milionů korun. Ministerstvo se proti ní odvolalo k předsedovi úřadu Petru Rafajovi, který námitkám ale nevyhověl. Ministerstvo se zřejmě obrátí na soud.

České veřejné zakázky ročně dosahují 750 miliard korun. Podle expertů i ekonomů jsou často předražené nebo ušité na míru konkrétním firmám.

Antimonopolní úřad tak možná bude prošetřovat okolnosti zadávání veřejných zakázek na stavby českých dálnic. Přijal totiž podnět, podle něhož systém zadávání neodpovídá zákonu a způsobuje zhruba třetinové předražení ceny stavby dálnic ve srovnání s okolními zeměmi. Na nadprůměrnou cenu výstavby infrastruktury nedávno upozornila i bývalá Národní ekonomická rada vlády (NERV).

 

 

Právě se děje

Další zprávy