Český průmysl znovu roste, optimismus je ale předčasný

Petr Kučera Petr Kučera
30. 12. 2009 9:12
K růstu pomohl jeden pracovní den navíc i nízká srovnávací základna
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Průmyslová produkce v Česku se v listopadu poprvé od loňského září meziročně zvýšila. Vyplývá to z předběžných odhadů Českého statistického úřadu. Podle analytiků ale není na místě předčasný optimismus, přestože ještě v říjnu klesla průmyslová produkce meziročně o 7,2 procenta.

"Listopadový meziroční nárůst o 0,2 procenta je nejlepší letošní výsledek. Úsměv na tváři ale kazí fakt, že loni v listopadu průmysl klesl o 17,40 %, takže srovnávací meziroční základna je velmi nízká. Pro trhy je dnešní odhad spíše zklamáním," říká analytik Tomáš Volf ze společnosti Citco Finanční trhy.

Hodnota nových zakázek byla meziročně vyšší o 8,1 procenta, z toho zakázek ze zahraničích o 11,1 procenta.

Podle Volfa pomohl k růstu i fakt, že letošní listopad měl o jeden pracovní den více než v roce 2008. Podle odhadů ČSÚ by totiž průmyslová produkce při stejném počtu dní průmysl klesla o 2,2 procenta.

Také Pavel Mertlík z Raiffeisenbank připomíná, že průmyslová výroba se nyní nalézá tam, kde byla před rokem. „Tedy o nějakých patnáct  - či  trochu více - procent pod svým úrovňovým vrcholem z třetího čtvrtletí loňského roku. K obnovení dynamiky má tak český průmysl pořád daleko a v průběhu roku 2010 budou čísla jen o málo lepší," říká Mertlík.

Podle Volfa je sice možné, že prvních měsících roku 2010 bude průmyslová výroba meziročně dále růst, ale opět to bude výsledek toho, že během prvního čtvrtletí letošního roku se průmysl propadal o více než 20 procent. "Domácí průmysl se bude pomalu vzpamatovávat až v momentě, kdy se oživí poptávka ze zahraničí," dodává.

"Na předkrizovou úroveň se výroba vrátí nejdříve koncem roku 2011," očekává analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

 

Právě se děje

Další zprávy