Zájem o SMS na Štědrý den uvadl, roste obliba MMS

ČTK ČTK
25. 12. 2009 14:59
Češi poslali z mobilních telefonů 71,4 milionu SMS, o 800 tisíc méně než loni
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Mobilní operátoři zaznamenali o letošním Štědrém dnu dva protisměrné trendy.

Zatímco počet zaslaných textových zpráv oproti loňsku mírně klesl, obrázkové MMS získaly ve stejném období na oblibě. Češi jich odeslali ve srovnání s Vánoci 2008 více než dvojnásobek. Množství hovorů se nemění.

Češi a zahraniční turisté odeslali letos na Štědrý den z mobilních telefonů do tuzemských sítí 71,4 milionu SMS, o 800 tisíc méně než loni.

Zákazníci Telefóniky O2 a T-Mobilu odeslali shodně 27,7 milionu "esemesek". U Telefóniky je to meziroční nárůst, T-Mobile zaznamenal mírný pokles, stejně jako třetí operátor Vodafone, na který připadá zhruba 16 milionů SMS.

Vodafone naproti tomu zřejmě stojí za boomem obrázkových MMS, kterých si zákazníci operátorů vyměnili celkem 864 tisíc. Loni na Štědrý den to bylo 381 tisíc.

U Vodafonu se počet MMS zvýšil osmkrát na 450 tisíc. Firma totiž přišla s předvánoční nabídkou 77 MMS měsíčně zdarma, přičemž tuto službu si objednalo přes 200 tisíc klientů.

Vzrostl i počet telefonátů

Růst zájmu o zasílání vánočních obrázků zaznamenali i konkurenti. Telefónica O2 ve své síti letos rozeslala o polovinu více MMS než loni, u T-Mobilu činil nárůst pětinu. Zatímco nejvíce MMS létalo v sítích ráno a dopoledne, textové zprávy posílali lidé nejvíce po obědě.

Názory operátorů na vánoční telefonování se různí. "Již několik let po sobě se projevuje příklon zákazníků k osobnějšímu způsobu blahopřání, tedy k hovorům," uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Firma odbavila téměř 17 milionů příchozích i odchozích hovorů, což je o 2,8 procenta více než loni.

Lukáš Kropík z Vodafonu si naopak vykládá oblibu SMS a MMS poklidnou atmosférou Štědrého dne, kdy se lidé nechtějí vzájemně vyrušovat hovory. U Vodafonu počet hovorů stagnoval.

Telefónica O2 zaznamenala přes 15 milionů hovorů v mobilní síti. "Objem hlasového provozu během Štědrého dne se ve srovnání s loňským rokem mírně zvýšil, ale nelišil se od běžných dnů pracovního klidu," sdělil mluvčí firmy Martin Žabka.

Z pevných telefonních linek se uskutečnily necelé čtyři miliony hovorů, z toho zhruba polovina do zahraničí. Nejčastěji lidé volali na Slovensko, do Rakouska, Německa, Itálie, USA, Velké Británie a Maďarska.

České mobilní sítě v rámci takzvaného roamingu využívali nejčastěji návštěvníci z Německa, Velké Británie a ze Slovenska.

 

Právě se děje

Další zprávy