Dluhy zvládnete, věří Česku S&P a nechává mu 'áčko'

Karel Toman
21. 12. 2009 16:01
Česko je schopno splácet svůj dluh, ale potřebuje reformy tvrdí agentura
Foto: Ludvík Hradilek

New York - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes potvrdila rating dlouhodobých devizových závazků České republiky na stupni A.

Česká republika má podle S&P konkurenční a diverzifikovanou ekonomiku a stále relativně nízký vládní dluh. Její rozpočet se tak je schopen se svými závazky vypořádat.

Výhled je podle agentury stabilní, což znamená, že v dohledné době s žádnou další změnou nepočítá. Pro českou ekonomiku to je dobrá zpráva, protože po prasknutí dubajské bubliny, snížení ratingu Řecka a parlamentním hlasování o rozpočtu, visel otazník i nad hodnocením Česka.

Největší slabiny: stárnutí a veké výdaje

Případné zhoršení ratingu znamená obvykle pro vládu zdražení půjčování peněz - za vyšší riziko chtějí investoři do dluhopisů vyšší přípatek. Ročně by to pro český rozpočet znamenalo nejspíš desítky miliard korun na obsluhu dluhu navíc.

Jako možné riziko pro příští rok připustili snížení ratingu Česka i ministr financí Eduard Janota a ekonom Jan Švejnar.

Teď tedy Standard&Poor's vysílá do Česka uklidňující zprávu: "o snížení vašeho ratingu neuvažujeme." Zároveň ale připojuje důrazné připomenutí do budoucna.

Nejhlavnější slabinou České republiky totiž podle agentury "zůstává absence politického konsenzu ve prospěch podniknutí hlubší rozpočtové reformy navzdory očekávaným nárůstům výdajů v souvislosti se stárnutím populace a velmi vysokým podílem mandatorních výdajů v rozpočtu."

Jinými slovy, aby si Česko známku dobudoucna udrželo, musí podniknout reformy, hlavně důchodovou. Stejná varování agentura připojuje ke svým hodnocením přinejmenším déle než rok. "Za daných okolností křehké politické scény a blížících se voleb je významnější penzijní reforma nepravděpodobná," připouští zpráva S&P z letošního dubna. Od té doby se na tomto hodnocení mnoho nezměnilo. 

Podle agentury tak Česko stojí na rozcestí.

Bez reforem hrozí "sestupný tlak"

Pokud zopdovědná místa budou schopna najít konsenzus na silnějším rozpočtovém rámci a postavit se dlouhodobým rozpočtovým tlakům spojeným s rapidně rostoucí populací, hodnocení by se pravděpodobně zvýšilo," píše agentura v aktuálním hodnocení. "Naopak, pokud se stávající vláda před blížícími se volbami v roce 2010 bude držet nadměrně výdajového rozpočtového plánu, nebo pokud se nově zvolená vláda vzdá reforem a stav veřejných financí se dál zhorší, rating se může dostat pod sestupný tlak."

 

Právě se děje

Další zprávy