Úspěšné firmy se vzdávají dotací, nemají na ně peníze

Karel Toman
18. 12. 2009 11:05
Firma musí projekt dokončit, pak dostane dotaci. V krizi je to mnohým k ničemu

Praha/Brno - Firem, které se kvůli finanční krizi musely vzdát už "přiklepnuté" evropské dotace, za poslední rok přibylo čtyřnásobně. Vyplývá to ze statistik Ministerstva průmyslu a obchodu, na které upozornila poradenská společnost Renards.

Na riziko nedobrovolného odstoupení od dotací upozornil v půli září i odstupující protikrizový tým NERV. Podle jeho člena ekonoma Petra Zahradníka jsou přitom evropské dotace "jedním z mála expanzivních fiskálních opatření," které teď Česko v boji s krizí má.

Zatímco v roce 2008 bylo firem, které vzdaly dotaci, celkem 26, letos ji odřeklo již celkem 199 společností.

Viděno přes procenta: Z pouze 0,9 procentního podílu odstoupivších firem z celkového "koše" úspěšných žadatelů o evropskou dotaci v roce 2008, se tento poměr letos zvýšil na 4,2 procenta.

"Úmrtnost" dál poroste

"V předchozích letech byla úmrtnost projektů téměř nulová. Podobných případů však bude přibývat a je potřeba to řešit," upozornil ředitel společnosti Renards Dušan Fibingr. Podnikatelé tak přicházejí o peníze, přestože jejich žádosti o dotaci už byly úspěšně schváleny.

Jako hlavní příčiny odstoupení podnikatelé podle ministerstva průmyslu uvádějí finanční krizi, změnu vlastníka, zhoršení financování nebo neschválení žádosti o změnu podmínek dotace. "Banky jsou nyní na úvěry opatrnější a pro firmy je stále náročnější dotáhnout projekty do konce," doplňuje Fibinger.

Problémy s financováním projektů jsou podle něj zapříčiněny samotným dotačním systémem. Nárok na dotaci totiž firmám vzniká až ve chvíli, kdy společnost zaplatí všechny pohledávky a ukončí projekt.

"Určitě by pomohlo, kdyby peníze z dotací dostávaly firmy průběžně ve formě záloh a nikoliv zpětně," tvrdí.

Na problém přitom v polovině září upozornil už  protikrizový tým NERV.

NERV: dotace se potřebují krizi přizpůsobit

"Může přijít problém s kofinancováním projektů a nemusí se podařit vyčerpat celou alokovanou částku ve výši 27 miliard euro," varoval tehdy ekonom Petr Zahradník. Ohledně evropských dotací pak NERV navrhnul několik protikrizových opatření.

Část z dotací cílených na konec rozpočtového období 2007 - 2013 by se podle Zahradníka měla přemístit na současnost, obsah výzev by se měl přizpůsobit ekonomickému a sociálnímu vývoji v krizi a zjednodušit by se měla i pověstně komplikovaná administrace dotací.

"Větší využití zálohových plateb z EU," svítilo na promítacím plátně v salonku brněnského výstaviště při prezentaci závěrečné zprávy NERVu.

 

Právě se děje

Další zprávy