Všechny karetní hry budou nově označeny za hazardní

hp
23. 12. 2009 14:51
Vláda chce, aby kluby odváděly z výher peníze do státní kasy
Světová série pokeru. Ilustrační foto.
Světová série pokeru. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Veškeré karetní hry, včetně v Česku stále více oblíbenějšího pokeru, mají být podle nového loterijního zákona zařazeny mezi klasické hazardní hry.

"Určitě chceme, aby poker a další karetní hry patřily do kasin. Ve chvíli, kdy se hraje o peníze, má mít nad tím stát kontrolu a má mít i peníze z výher," uvedl před několika dny pro Hospodářské noviny náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Ministerstvo zdůvodňuje svůj krok tím, že při některých karetních hrách, jako je například poker, může výherce získat až statisíce korun. Odvody z těchto výher se ale do státní kasy nedostanou. A to chce ministerstvo novým zákonem změnit.

Kluby, kde se hraje poker a další karetní hry, jsou navíc často na ministerstvu vnitra registrovány jako občanská sdružení. Ministerstvo financí je tak na ně krátké. Občanských sdružení provozujících poker je v současnosti v České republice evidováno více jak sto třicet.

Činnost pokerových klubů vadí i konkurenčním firmám, které provozují kurzovní sázky. Podle Marka Hermana z Asociace provozovatelů kurzovních sázek je znepokojuje především obrovský nárůst zájmu o poker v posledních několika měsících.

Peter Eastgate přemýšlí
Peter Eastgate přemýšlí | Foto: Reuters

"Turnaje mají profesionální rysy a hraje se o velké peníze, často o miliony korun. Organizátoři se přitom pořád tváří jako neziskové organizace, což je absurdní, protože jde o čistokrevnou hazardní hru. Kdo platí daně? Kdo platí odvody? Nikdo," okomentoval pro deník současný stav na poli karetních her Herman.

Podle hráčů pokeru se ale nejedná o hazardní hru. Argumentují tím, že výsledek hry lze ovlivnit vlastním rozhodováním hráčů. Což třeba u hazardních her, jako je ruleta, nelze. Tam si člověk pouze před začátkem hry vsadí a čeká, jaké bude mít štěstí, tvrdí obhájci pokeru.

Ministerstvo financí je ale neoblomné a plánovaný zákon rušit ani měnit nehodlá. "Je pravda, že platí argument, že svou roli hraje i šikovnost, ale to je u kurzovek také," dodal Zídek.

 

Právě se děje

Další zprávy