Máme těžké peněženky, stěžují si Slováci platící eurem

moh
15. 12. 2009 15:15
Ministr financí chce zrušit dvě nejmenší mince.
Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Na Slovensku panuje rok po zavedení eura většinová spokojenost, ale Slováci si často stěžují, že mají o něco těžší peněženky než za časů koruny.

Zatímco dříve měli pouze pět různých kovových mincí, nyní jich mají osm. Dvě nejmenší mince jsou navíc tak malé, že se s nimi těžko manipuluje.

To potvrdil také výzkum, který provedlo zastoupení Evropské komise na Slovensku. Podle něj by se téměř všichni lidé obešli bez jednocentových mincí, necelých 90 procent by nepostrádalo ani dvoucentové mince.

"V průzkumu jsme nezjišťovali, zda by lidé souhlasili se zaokrouhlováním cen při stažení nejmenších mincí z oběhu. Či zda by se neobávali v této souvislosti zdražení. Pokud by byly pokládány i tyto otázky, možná by se pro stažení mincí vyslovilo méně dotázaných," dodal pro deník Pravda Branislav Slyško, tajemník zastoupení Evropské komise na Slovensku.

Pro zrušení dvou nejmenších mincí v hodnotě jednoho a dvou centů se vyslovil rovněž ministr financí Ján Počiatek. Jak uvedl pro Pravdu, musí tento krok nejdříve projednat s Evropskou komisí.

 

Právě se děje

Další zprávy