Hotely budou bojovat o hvězdičky podle nových pravidel

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 12. 2009 14:30
Sedm zemí se dohodlo na 270 kritériích, podle nichž se budou hvězdičky přidělovat.
České hotely budou muset znovu bojovat o své hvězdičky. Tentokrát podle pravidel společných sedmi zemím. Ilustrační foto.
České hotely budou muset znovu bojovat o své hvězdičky. Tentokrát podle pravidel společných sedmi zemím. Ilustrační foto. | Foto: stavbaroku.cz

Praha - Pod značkou tří hvězdiček dostanete v hotelích všech zemí Evropy stejný servis. Co se může na první pohled jevit jako samozřejmé, v praxi zatím neplatí. Každá země totiž hvězdičky přiděluje podle vlastních kritérií a tak se úroveň služeb může lišit.

Sedm hotelových asociací v Evropě se ale rozhodlo, že s tímto postupem skoncují. Kromě české Asociace hotelů a restaurací ČR se na tom dohodli zástupci profesních sdružení v Rakousku, Německu, Maďarsku, Nizozemsku, Švédsku a Švýcarsku.

Jednotný způsob hodnocení, který má zajistit stejný postup při klasifikaci jednotlivých zařízení a tím i stejnou úroveň hotelů a restaurací se stejným označením, má 270 kritérií.

"Tento systém dá klientům jasnou informaci, co mohou od hotelů v různých zemích čekat. I my budeme velmi rádi, když budou podmínky sjednoceny a klient bude vědět, do čeho jde," konstatoval Václav Stárek z Asociace.

Pro hotely v Česku začne nový systém platit od ledna a budu tak muset své označení obhajovat podle nových pravidel. Členské země počítají, že se zanedlouho přidají další státy.

 

Právě se děje

Další zprávy