Exekutoři nejsou mocipáni, řekl soud. Pas vzít nesmí

Tomáš Fránek
9. 12. 2009 7:55
Nejvyšší správní soud se zastal muže, kterému chtěl exekutor kvůli dluhům nechat zabavit cestovní pas
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Ani exekutor si nesmí dovolit všechno, třeba nechat dlužníkovi zabavit cestovní pas.

Nejvyšší správní soud se zastal muže z Prahy, kterého chtěl exekutor donutit k zaplacení tím, že požádal úřady, aby mu vzali cestovní doklady. Soud rozhodl, že takový krok je protizákonný a odporuje Listině lidských práv a svobod zaručující svobodu pohybu - i dlužníkům.

Soudci připustili jedinou výjimku: kdyby se exekutorovi podařilo dokázat, že dlužník chce vycestovat, aby mohl do ciziny převést svůj majetek a ukrýt jej před úřady.

Znepříjemnit život ne

Muž z Prahy měl dluh ve výši 600 tisíc korun a na jeho majetek byla kvůli tomu vyhlášena exekuce. Exekutor požádal pražský magistrát, aby s dlužníkem zahájil řízení o zabavení cestovního pasu. Tvrdil, že existuje obava, že muž chce odjet do zahraničí. Magistrát řízení zahájil, jeho postup posvětil i Městský soud v Praze. Úřad proto muže vyzval, aby pas odevzdal.

Dlužník ale nesouhlasil a poslal stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle něj exekutor i úřad postupovaly protizákonně. "Nešlo o opatření nezbytné a přiměřené," uvedl muž ve stížnosti s tím, že pas není potřeba zabavovat i proto, že se do zemí Evropské unie dá cestovat pouze s občanským průkazem.

Senát Nejvyššího správního soudu vedený soudkyní Eliškou Cihlářovou rozhodl, že zabavení cestovního pasu kvůli exekuci nebylo nezbytné. A soudci jasně řekli, že důvodem k zabavení pasu nemůže být nekonkrétní podezření exekutora.

"Důvodem k odnětí pasu v žádném případě nemůže být snaha "znepříjemnit" povinnému život omezením jeho svobody pohybu a tímto psychickým nátlakem jej donutit k splnění vymáhané povinnosti," rozhodli soudci. A například u exekuce, při které má být zabaven dům či jiná nemovitost, podle soudců zabavení pasu vůbec nepřipadá v úvahu.

Majetek musí mizet do ciziny

Podle Nejvyššího správního soudu mohou úřady dlužníkům zabavit pas jedině v případě, že mají jasné důkazy o tom, že dlužník chce jet od zahraničí převádět majetek či peníze, aby ho ukryl před exekutory. "Magistrát neodůvodňuje odnětí cestovních pasů tím, že by stěžovatel (dlužník) přesouval svůj majetek do zahraničí, že by v zahraničí svůj majetek zcizoval či že by v zahraničí jiným způsobem ukrýval svůj majetek před exekucí, a tím mařil výkon soudního rozhodnutí," uvedli soudci.

Nejvyšší správní soud proto rozhodl, že pro zabavení cestovního pasu nebyl ani v nejmenším nezbytný zásah. "Zásah v dané věci nebyl přiměřený a odporuje článku 14 Listiny základních práv a svobod zaručující svobodu pohybu," uvedli soudci.

Soudy se už tím, jak mají být vydávány nebo zabavovány cestovní pasy, zabývaly několikrát.

O nevydání či odnětí cestovního pasu trestně stíhaným lidem nemají rozhodovat magistráty a městské úřady, ale jen soudy a policie, rozhodl letos v září Ústavní soud.

Zrušil proto část paragrafu zákona o cestovních dokladech, jenž úřadům odebírání pasů umožňoval. Vyhověl tak žádosti Krajského soudu v Hradci Králové. Dotyčnou pasáž zákona zrušil k 31. prosinci 2010. Do té doby by měli zákonodárci současný zákon změnit.

 

Právě se děje

Další zprávy