Rok krize. Češi si vzpomněli na své návyky z komunismu

jem
7. 12. 2009 18:20
Ekonomická krize přinutila Čechy šetřit a po dvaceti letech opět využívat zlaté ručičky

Praha - Češi v roce 2009, kdy na většinu rodin plnou vahou dolehla ekonomická krize, začali výrazně šetřit. Jako vždy po svém.

Z průzkumu úvěrové společnosti Home Credit vyplývá, že lidé daleko více než v předchozích letech využívají nejrůznějších akčních nabídek, slev a dalších motivačních podnětů obchodníků.

První, co jsme si ochotni odpustit, je luxus. Odkládají se návštěvy luxusních restaurací, nákupy drahých vozidel a oblečení. Namísto pořizování nových výrobků si raději půjčujeme na nářadí, abychom si staré spotřebiče opravili sami, namísto nových aut si raději pořídíme ojetý vůz z autobazaru apod.

Češi stále častěji kupují vrtačky, svářečky, sady nářadí, pily, stavebniny a další nástroje pro řemeslníky. Investují také do zateplování domácností.

Pokud už se rozhodneme pro nákup nového výrobku, zpravidla jde o technologickou nabídku, velmi kvalitní výrobek nebo obzvláště výhodnou koupi.

Ještě, že máme chaty

Návyky z dob minulých v mnohých z nás stále přetrvávají a teď, v době krize, se opět hodí. Na scénu se vracejí pobyty na chatách a chalupách. Podle statistik Home Creditu totiž byli lidé letos opatrnější i při nákupu dovolené.

Chata nebo chalupa, to je v zimě častý terč zlodějů.
Chata nebo chalupa, to je v zimě častý terč zlodějů. | Foto: Bleskově

Exotiku a nákladnější pobyty zpravidla odložili na lepší časy. Volné dny trávili buď na chatě, v turistických oblastech republiky anebo si vybírali last moment zájezdy v levnějších přímořských oblastech jako je Bulharsko, Egypt či Chorvatsko.

V příštím roce ještě opatrně

Podle předpovědí společnosti Home Credit budou mít lidé v příštím roce, kdy by se měla ekonomická situace rodin zlepšit, stále ještě na paměti letošní finanční problémy a budou nakupovat obezřetněji. Stejně tak budou více váhat, mají-li si vzít půjčku.

"Změnu v tomto chování očekáváme až po tom, co se ekonomická situace stabilizuje a lidé budou mít větší jistotu, že své úvěry bez problému splatí," předpovídá generální ředitel Home Creditu Erich Čomor.

 

Právě se děje

Další zprávy