Technické konopí mizí z Česka. Jsme o 10 let zpět

jem
7. 12. 2009 14:15
Rozloha konopných polí je stejná jako před deseti lety, kdy bylo jeho pěstování v České republice zahájeno.

Praha - Konopný průmysl je v České republice ve velkém útlumu. Pěstitelé nemají jak zpracovat úrodu a není nikdo, kdo by o nich marihuanu odkoupil. Na trhu jsou k dostání pouze velkokapacitní zpracovatelské stroje, které jsou však pro zemědělce příliš drahé.

"Zemědělci neví, jak s vypěstovanou hmotou naložit, protože u nás chybí zpracovatelské závody, které by byly schopné surovinu vykoupit," podotkl Michal Ruman z občanského sdružení Konopa, které usiluje o obnovení pěstování a zpracovávání konopí v průmyslu.

Poptávka po konopných produktech přitom stále roste. Zájem je jak o surovinu - konopné vlákno, tak o hotové produkty. V současné době konopí využívá především papírenský a automobilový průmysl. Z konopí se vyrábějí tepelné izolační rohože pro stavebnictví, textilie a lze ho užít i jako palivo. Stále populárnější je konopná kosmetika i konopné potraviny.

"Situace v odvětví hospodářského využití konopí není dobrá. Ačkoliv se obchod s konopnými produkty rozvíjí, pěstování a prvotní zpracování konopných surovin v ČR se omezuje na necelých 200 hektarů, tedy přibližně stejnou výměru, jako v roce 2000," uvedl Ruman. Ještě předloni přitom dosahovaly plochy tuzemských konopných polí více než 1500 hektarů.

Konopí je ekologické a EU jej dotuje

Velkou předností konopného vlákna a konopných výrobků vůbec, je jejich šetrnost k životnímu prostředí. „V zemích Evropské unie je pěstování konopí setého podporováno a konopné materiály jsou mezi spotřebiteli propagovány. Je zde také tendence nahrazovat ve větší míře umělá vlákna, jejichž likvidace je z hlediska životního prostředí stále více problematická," uvedlo pro ČTK ministerstvo zemědělství.

Příznivci konopí si dali dostaveníčko v Praze
Příznivci konopí si dali dostaveníčko v Praze | Foto: Ondřej Besperát

Tuzemští farmáři mohou na pěstování konopí čerpat základní zemědělskou dotaci - přímou platbu z EU na plochu. Mohou se také ucházet o peníze z národního dorovnání přímých plateb. Podle zákona je povoleno pěstovat marihuanu s obsahem psychotropní látky THC nepřesahujícím 0,2 %.

Pěstování technického konopí je na ústupu v celé Evropské unii. V loňském roce zabíral osev  v celé EU 10 544 hektarů proti předloňským více než 14.000 ha.

 

Právě se děje

Další zprávy