Virtuální cesta do Kamerunu? Dejte si pozor na nákazu

Ekonomika Ekonomika
4. 12. 2009 16:15
Přípona .cz je poměrně bezpečná, ale na kamerunské stránky je lepší si dát pozor
Společnost McAfee vyrábí i antivirové programy. Ilustrační foto.
Společnost McAfee vyrábí i antivirové programy. Ilustrační foto. | Foto: McAfee

Brno - Zajímáte se o africký Kamerun a hledáte informace na internetu? Pak si dejte pozor, jakou stránku otvíráte. Právě tato země letos zvítězila v nepříliš lichotivém žebříčku nejnebezpečnějších domén.

Mezi těmi kamerunskými, tedy s označením .cm jich více než třetina představuje pro uživatele bezpečnostní riziko. Zjistila to při svém mapování škodlivých domén společnost McAfee.

Přitom vloni se kamerunská doména v seznamu vůbec neobjevila. "Příčinou tohoto trendu je fakt, že .cm představuje nejčastější překlep při zadávání koncovky com. Mnoho internetových podvodníků proto záměrně vytváří adresy založené překlepech a přesměrovávají neopatrné uživatele na weby, kde jim hrozí stažení malwaru, spywaru, adwaru a dalších potenciálně nechtěných programů," uvedla ve své zprávě společnost MfAfee.

Mezi nejnebezpečnějšími doménami se objevila i Čína, tedy její národní doména .cn, kde představuje nebezpečí 23,4 procenta webů, Samoa s doménou .ws s 17,8 procenta nebezpečných stránek a Filipíny (.ph) kde je rizikových 13,1 procenta stránek.

Naopak nejbezpečnější národní doménou je ta japonská (.jp), irská (.ie), chorvatská (.hr) a lucemburská (.lu). Pouhá 0,1 procenta webů s tímto označením je podle společnosti McAfee nebezpečná.

Co se týká českých a slovenských národních domén, bezpečnost se v obou případech zlepšila. Své uživatele ohrožuje pouze 0,6 procenta internetových stránek s příponou .cz a v doméně .sk je rizikových 0,8 procenta webů. To obě domény řadí k průměru v rámci regionu zahrnujícího Evropu, Blízký východ a Afriku.

 

Právě se děje

Další zprávy