Platit DPH z nezaplacené faktury? Stát chystá úlevu

Petr Kučera Petr Kučera
3. 12. 2009 11:05
Ministerstvo financí souhlasí s návrhem Hospodářské komory
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo financí v zásadě souhlasí s návrhem Hospodářské komory, aby podnikatelé nemuseli platit daň z přidané hodnoty za zboží a služby dodané firmám, které jim za ně nezaplatily. Příslušná novela však pravděpodobně nebude účinná dříve než od začátku roku 2011.

"Už příští týden se poprvé sejde pracovní skupina, složená ze zástupců ministerstva, komory a daňových expertů," říká náměstek ministra financí Peter Chrenko, který tento týden jednal se šéfem Hospodářské komory Petrem Kuželem.

Návrh Hospodářské komory je podle Chrenka potřeba jen doladit, aby podnikatelé nemohli chystanou úlevu zneužívat a nedocházelo k daňovým únikům.

Novela by mohla být připravena už do konce února, poté by o ní rozhodovali poslanci. "I pokud bude politická vůle k přijetí změny, její účinnost není reálná dříve než od ledna 2011. Rozpočet pro příští rok totiž s případným výpadkem DPH nepočítá," dodává Chrenko.

Pomoc firmám v krizi

Komora se letos v srpnu obrátila na ministerstvo financí s návrhem, aby dodavatel mohl požadovat vrácení DPH odvedené státu, pokud mu tato daň není zaplacena obchodním partnerem za řádně dodané zboží či poskytnuté služby.

"Zamýšlená změna prozatím upravuje pouze problematiku konkurzního řízení, v budoucnu je však možné úpravu rozšířit i na ostatní případy," upřesnil prezident komory Kužel.

Iniciativa Hospodářské komory reagovala na nárůst počtu firem, které se nacházejí v konkurzním řízení, a tudíž nejsou schopny dostát svým závazkům vůči věřitelům.

"Řada dodavatelů není schopna vymoci pohledávky v plné výši, navíc zákon dodavatelům nařizuje přiznat DPH v okamžiku uskutečnění zdanitelného plnění bez ohledu na to, zda pohledávka bude řádně vypořádána," říká Kužel. Tato povinnost se podle něj negativně projevuje na cash-flow dosud životaschopných podniků.

Inspirace v zahraničí

Obdobná úprava platí podle šéfa Hospodářské komory nejméně ve 12 členských státech Evropské unie, například v Německu či Rakousku. "V žádném případě se tedy nejedná o žádnou legislativní novinku," zdůrazňuje.

Za prospěšný považuje návrh i Martin Diviš, odborník na DPH z poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers. "Česká republika umožňuje speciální režim odpisu nedobytných pohledávek u daně z příjmu, ale nikoli vrácení DPH," připomíná.

Úleva v placení DPH by podle něj chránila podniky před nutností platit daň u již uskutečněných, ale neuhrazených plnění z vlastních finančních prostředků. "Ze zkušenosti našich klientů víme, že podniky po této možnosti dlouhodobě volají. Je to zvlášť důležité pro malé společnosti, které vždy nemusí mít k dispozici dostatečné finanční prostředky. Je-li režim vhodně upraven v zákoně, jeho zavedení nemusí mít pro stát negativní dopad," říká Diviš.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Tipy pro podnikatele: Jak si ještě letos snížit daně
Služby a restaurace nezlevní, snížení DPH neprošlo
Absurditou roku jsou požadavky na vybavení ordinace
Daně od listopadu plaťte dřív, ne na poslední chvíli
 

Právě se děje

Další zprávy