Konec placených zpráv zadarmo, oznámil Google

hp
2. 12. 2009 16:50
Nejpopulárnější vyhledávač tak vyhověl kritice médií, že umožnuje lidem zdarma číst jinak placené texty.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Neomezený přístup k jinak placeným zprávám médií pro uživatele vyhledávače Google skončí. Lidé si jeho prostřednictvím už nebudou moci číst zdarma texty, které média na vlastních stránkách zpoplatňují.

Google totiž oznámil, že upravil First Click Free program, který omezí přístup uživatelů ke čtení placených zpráv. Lidé si tak budou moci denně otevřít jen pět článků.

Ten, kdo si bude chtít přečíst další texty, bude si muset buď zaplatit předplatné, nebo se na internetových stránkách zaregistrovat.

"Pokud jste uživatel Googlu, znamená to, že se vám může objevit registrační stránka, kliknete-li za den na více než pět článků na stránkách vydavatele, který používá First Click Free," uvedl na oficiálním blogu společnosti její produktový manažer Josh Cohen.

Společnost Google tak zareagovala na kritiku mediálních společností, jimž se volný přístup uživetelů internetového vyhledavače k jejich placeným zprávám nelíbil. Nejvíce si na něj stěžoval většinový majitel a ředitel mediálního konglomerátu News Corporation Rupert Murdoch.

Murdoch dokonce obvinil Google z toho, že na webovém zpravodajství vydělává na úkor investic mediálních společností do jeho tvorby. Podle jeho představy by lidé měli na internetu platit za veškeré zpravodajské produkty médií.

Společnost News Corporation už zpoplatnila internetový přístup ke zprávám na stránkách The Wall Street Journalu a plánuje, že čtenáři budou platit i na webech britských listů The Sun, The Times a dalších.

 

Právě se děje

Další zprávy