Soud: Případ drůbežářského kartelu se vrací na ÚOHS

Ekonomika Ekonomika
2. 12. 2009 16:23
Jeden z drůbežářů kartelovou dohodu nenaplnil, tvrdí soud.
Sedm firem dodávalo v době dohody na český trh šestinu drůbežího masa. Ilustrační foto.
Sedm firem dodávalo v době dohody na český trh šestinu drůbežího masa. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Jedna ze sedmi potrestaných firem neměla na kartelu podíl, vzkázal brněnský krajský soud Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vrátil mu na stůl případ sedmi drůbežářských firem, kterým antimonopolní úřad uložil pokutu v celkové výši 14,2 milionu korun.

Úřad pokutu udělil v roce 2007 za postup z předchozího roku, vloni ji znovu potvrdil. Tehdy podniky, které dohromady dodávaly na český trh asi šestinu veškeré drůbeže, zatlačily na odběratele, aby za kilogram masa platili víc než 19 korun. Zároveň ostatní chovatele vyzvali, ať na český trh nedodávají v případě, že cena za kilogram masa nebude aspoň 20 korun.

Podle ÚOHS šlo o kartelovou dohodu, za kterou mělo Agrodružstvo Jevišovice zaplatit přes 8 milionů korun a Sušárna Pohořelice více než 3,5 milionu korun. Právě tyto dvě společnosti byly iniciátory celé dohody. Dalších pět firem vyvázlo s pokutami v řádu statisíců.

Šest ze sedmi potrestaných firem rozhodnutí antimonopolního úřadu u soudu napadlo. A Krajský soud v Brně podle ČTK zjistil, že v případě jedné ze společností nebyl podíl na společně domluveném postupu prokázán. Pěti společnostem také soud udělil odklad pokuty do doby, než případ posoudí.

Soud nepopřel zjištění ÚOHS, že se drůbežáři dohodli na kartelu. Pouze poukázal na to, že u zemědělského družstva Petřín se nepodařilo prokázat, že se podle dohody zachovalo v praxi.

 

Právě se děje

Další zprávy