Euro pomohlo, Slovensko má investici místo Česka

Tomáš Fránek
2. 12. 2009 14:12
V Trenčíně postaví továrnu na LCD televizory společnost Au Optronics
Foto: Aktuálně.cz

Brno/Bratislava - V Trenčíně postaví svoji továrnu na LCD televizory společnost Au Optronics z Tchajwanu, celkem by firma měla přinést práci třem tisícovkám lidí.

Slovensko v boji o umístění továrny zvítězilo nad Českem i Polskem, jedním z hlavních kritérií pro rozhodnutí firmy bylo zavedení eura na Slovensku.

Smlouva dnes

Firma Au Optronics, která patří mezi největší světové výrobce LCD televizorů na světě, investuje 190 milionů eur (asi 5 miliard korun) vytvoří na 1300 přímých pracovních míst a další dva tisíce lidí budou pracovat v dodavatelských firmách. Investiční smlouvu s firmou dnes schválila slovenská vláda. Ta podpoří příchod investora desítkami milionů eur.

Továrnu chce firma začít stavět příští rok. Původně měla společnost Au Optronics podepsat smlouvu už před několika měsíci, kvůli krizi je ale odložila.

AU Optronics je třetím největším výrobcem obrazovek a displejů z tekutých krystalů využívající technologii TFT (TFT-LCD) na světě, ovládá 17 procent celosvětového trhu.

LCD jdou na odbyt

LCD televizory jdou na odbyt i v době krize. Podle výzkumu společnosti DisplaySearch se celosvětové dodávky se za letošní třetí čtvrtletí zvýšily o 38 procent na 37,5 milionu kusů. Což je rekordní částka.

Podle analytiků tomu pomohla čínská a japonská vládní opatření na povzbuzení ekonomiky a také stále klesající ceny. Ty ale také způsobily malý růst trhu s LCD televizory. Trh se od července do září meziročně zvýšil o pouhé jedno procento. Společnost DisplaySearch očekává, že se celkový počet prodaných televizorů v letošním roce vyšplhá až na 140 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy