Pivo bude od ledna dražší. Prazdroj následují ostatní

jem
30. 11. 2009 17:31
Většina pivovarů reaguje na zvýšení cen Plzeňského prazdroje shodně - zdražují také

Praha - Téměř všechny střední a velké české pivovary od 1. ledna zdraží pivo. Reagují tak na zdražení Plzeňského prazdroje, který má na českém trhu zhruba poloviční podíl.

Plzeňský prazdroj zdražuje o 4,6 procenta, což se na konečné ceně piva projeví zdražením o šedesát haléřů až korunu za jeden půllitr.

Vedení pivovaru zdražením podle ČTK pouze kompenzuje zvýšení DPH a spotřební daně. "Třiatřicetiprocentní nárůst spotřební daně nemůže žádný pivovar utlumit v nákladech," řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Zdražení se určitě projeví na cenách sudového piva, lahvového by se ale dotknout nemuselo. Současné ceny možná udrží velké obchodní řetězce, které mají ve vyjednávání s dodavateli silnou vyjednávací pozici.

Stejný postup jako Prazdroj zvolí od ledna výrobci piva ze skupiny Heineken. "Ceny piva se zvýší v souvislosti s vyšší spotřební daní a DPH o zhruba 4,6 procenta," řekla mluvčí skupiny Kateřina Eliášová. Přesně o nárůst spotřební daně a DPH zdraží také Budějovický Budvar. "Vzhledem k tomu, že se daň přepočítává na stupně, bude zdražení u ležáku samozřejmě jiné, než u desetistupňového piva," řekl vysvětlil mluvčí Budvaru Petr Samec. Nealkoholické pivo firma nezdraží.

Nejmenší pivovary cenu zachovají

Staropramen, který je dvojkou na českém trhu, se k případnému zdražení zatím nevyjádřil. "Momentálně probíhá komunikace s našimi zákazníky. Vyjádření médiím tak můžeme poskytnout až poté, kdy bude dokončena. To bude v druhé polovině prosince," řekl dnes ČTK mluvčí společnosti Pavel Barvík.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Pivo od ledna zdraží. Půllitr Plzně až o korunu
Světová dvojka na trhu s pivem hlásí zisk 1,92 miliard

Zdražení již potvrdily také pivovary Bernard, Pernštejn, Černá Hora, Primátor, Nymburk, Svijany a Rohovec. Naopak nejmenší výrobci piva v ČR, například restaurační pivovary, od ledna většinou zdražení nechystají.

 

Právě se děje

Další zprávy