Zemědělci chtějí víc peněz, vyjdou do pražských ulic

Ekonomika Ekonomika
30. 11. 2009 15:12
Průvod čtyř tisíc farmářů projde z Hradčanského náměstí ke Sněmovně.
V červnu farmáři protestovali tak, že svými pomalu jedoucími traktory na více než hodinu zablokovali několik hlavních tahů.
V červnu farmáři protestovali tak, že svými pomalu jedoucími traktory na více než hodinu zablokovali několik hlavních tahů. | Foto: Jan Langer

Praha - Stejné finanční příspěvky jako mají země původní patnáctky Evropské unie budou ve středu hlasitě žádat čeští zemědělci. Jejich požadavek nejvíc uslyší Pražané, kteří se mezi 11 a 13 hodinou budou pohybovat na trase mezi Hradčanským náměstím, Nerudovou a Sněmovní ulicí.

Právě tudy budou procházet asi čtyři tisícovky rozzlobených farmářů. Jak upozornilo vedení Agrární komory, průvod by neměl blokovat dopravu, ani svůj protest doprovázet rozhazováním balíků sena a rozléváním močůvky, jak je to zvykem u farmářů v jiných zemích Unie.

Před Poslaneckou sněmovnou pak chtějí předat své požadavky poslancům. Hlavním bodem bude navýšení plánované částky určené v rozpočtu na příští rok pro zemědělství alespoň o 1,5 miliardy korun.

Stejně jako ostatní resorty, i zemědělství přišlo zavedením Janotova úsporného balíčku o miliardy korun, konkrétně o 5,3 miliardy určené na takzvané přímé platby. Tyto finance mají dorovnávat rozdílné dotace Evropské unie pro státy původní patnáctky a novější členy.

„Žádáme dorovnání plateb v plné výši 30 procent, tedy asi 7 miliard korun," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba s tím, že 1,5 miliardy je minimum, na něž jsou zemědělci ochotni přistoupit. Další čtyři miliardy se podle něj dají v rozpočtu ministerstva zemědělství najít.

Poslední velký protest zemědělců se v Praze uskutečnil letos v březnu. Osm tisícovek farmářů halasně protestovalo proti nízkým výkupním cenám mléka. Od té doby se uskutečnilo několik dalších protestů.

Ve středu budou kromě financí zemědělci upozorňovat i na další problémy, které je tíží. Je mezi nimi rostoucí dovoz masa ze zahraničí, který zmenšuje odbyt domácím chovatelům i prudký pokles dalších zemědělských plodin.

 

Právě se děje

Další zprávy