Na razii v ČEZ dohlédne nejlepší bruselský komisař

Tomáš Fránek
27. 11. 2009 16:15
Joaquín Almunia, který by označovaný za nejlepšího komisaře z minulé Barrosovy komise, převzal hospodářskou soutěž
Europoslanec Michel Barnier
Europoslanec Michel Barnier | Foto: EP

* Kontroloři opustili budovy ČEZ * Barroso jmenoval členy nové komise, hospodářskou soutěž bude hlídat Almunia * V nové Evropské komisi se přerozdělovaly klíčové ekonomické posty

Brno/Brusel - Výsledky razie v ČEZu a J&T, jejichž budovy dnes opustili kontroloři Evropské komise, posoudí v Bruselu silný protivník.

Novým komisařem, který bude mít na starosti hospodářskou soutěž v Unii, se totiž stal Joaquín Almunia. Ten byl členem i minulé komise, jako člověk pro ekonomické a finanční záležitosti byl jedním z nejviditelnějších "evropských" bojovníků proti krizi.

Nezávislý a uvážlivý

Obecně je Almunia považován za nejlepšího komisaře, který v Barrosově týmu působil, dokázal si vybudovat pozici nezávislého a uvážlivého experta.

Hlavním úkolem 61letého Španěla bude to, aby prosazoval přísná pravidla pro státní podporu jednotlivých států a zabránil protekcionismu. Almunia je levicový politik, který už působil v komisi vedené Romanem Prodim, ve Španělsku působil jako ministr pro zaměstnanost, byl také šéfem rezortu pro místní správu. Role komisaře pro hospodářskou soutěž je v době krize zásadní, kromě sledování počínání firem totiž komisař rozhoduje o pomoci států pro firmy.

Almunia ještě jako komisař pro hospodářství chválil českou ekonomiku. Podle něj má pevnější základy než hospodářství v ostatních státech regionu. Navíc má větší růstový potenciál, než činí unijní průměr.

Almunia v roli hlavního šéfa nad hospodářskou soutěží střídá nizozemskou političku Neelie Kroeseovou. Ta postupovala proti narušování hospodářské soutěže ostře, firmy dostávaly miliardové pokuty. Komise tak pod vedením Kroesové například vyměřila rekordní pokutu 1,06 miliardy eur (zhruba 28 miliard Kč) americkému výrobci počítačových čipů Intel.

Proti velmocím

Komise mění i tým pro boj s hospodářskou krizí, dvě důležité funkce ale získávají politici, kteří se profilovali spíše v zahraniční politice. Eurokomisařem pro ekonomické a měnové záležitosti se stal finský kandidát Olli Rehn, který v předchozím období spravoval oblast rozšiřování EU. Právě jmenováním Aluminii i Rehna, kteří jsou označování za zkušené a spolehlivé politiky, si podle expertů Barroso drží v ekonomických otázkách odstup od evropských hospodářských velmocí, tedy od Francie, Německa i Velké Británie.

Další důležité posty už ale velmoci získaly. Na vnitřní trh bude dohlížet někdejší francouzský ministr zahraničí Michel Barnier, který se také zatím neprofiloval jako ekonomický expert. Barnier bude podle agentury Reuters i jedním z členů poradního týmu, který bude v rámci EU hledat strategii pro další boj s ekonomickou krizí. Francie je přitom jedním z největších zastánců co největší regulace finančních trhů v Evropě. 

Podle agentury Reuters nemusí být Barnier přijatý jako dobrá volba lidmi z finančních kruhů "Bylo by lepší, kdyby byl komisařem někdo, kdo má zkušenosti z tohoto oboru," uvedl Daniel Gros z centra pro Evropská politická studia.

Němci zase mají komisaře pro energetiku.

 

Právě se děje

Další zprávy