Jihočeské nemocnice umí hospodařit lépe než jiné

jem
26. 11. 2009 15:30
Nezávislá organizace HealthCare vypracovala žebříček finančního zdraví nemocnic. 
Od 5.12.2008 otevřeno pro nejvážněji zraněné pacienty z celé jižní Moravy
Od 5.12.2008 otevřeno pro nejvážněji zraněné pacienty z celé jižní Moravy | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejlepšími hospodáři jsou nemocnice v Jihočeském kraji. Vyplývá to ze zprávy neziskové organizace HealtCare Institut ve spolupráci se společností CCB, které hodnotily finanční zdraví nemocnic v celé republice.

Hodnocení probíhalo na základě ekonomických výsledků v letech 2007 až 2008. Kromě hodnot v daných obdobích se započítaly i meziroční změny ukazatelů, ale například také schopnost hradit své závazky či závislost na dotacích.

Pořadí nemocnic tedy vypovídá především o jejich schopnosti splácet své závazky. Nejrychleji je plní nemocnice typu příspěvkové organizace. Nemocnice, které mají formu obchodní společnosti platí shodně za 70 dnů - přibližně stejně jako fakultní nemocnice.

Nejlepší schopnost hradit krátkodobé závazky mají nemocnice - příspěvkové organizace. Zajímavý je vývoj doby inkasa pohledávek v čase. Například u nemocnic - příspěvkových organizací klesla v průběhu 4 let o 22 dnů.

V kategorii obchodní společnost do 350 lůžek se na prvních třech místech umístily nemocnice v Kadani, Prachaticích a Českém Krumlově. V kategorii do 900 lůžek byly nejúspěšnější strakonická, jindřichohradecká a uherskohradišťská nemocnice. Mezi nemocnicemi nad 900 lůžek zabodovala českobudějovická nemocnice.

V kategorii příspěvkové organizace do 350 lůžek se na prvních třech místech umístily Revmatologický ústav Praha, Ústav hematologie a krevní transfuze Praha a Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno. V kategorii od 350 do 900 lůžek patří byly nejúspěšnější Nemocnice Jablonec na Nisou, Nemocnice Třinec-Sosna a nemocnice Vyškov. Mezi největšími nemocnicemi se nejlépe umístila FN Hradec Králové.

Co se týče hodnocení podle spokojenosti pacientů, byly nejúspěšnější Nemocnice Podlesí (Moravskoslezský kraj) a Všeobecná FN v Praze. V hodnocení zaměstnanců vyhrály Karvinská hornická nemocnice a opět Všeobecná FN v Praze. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy