Janotovi se nelíbí bonus 120 milionů pro exmanažery ČSA

hp
26. 11. 2009 9:37
Výše odměn je podle ministra financí neadekvátní
Ministr financí Eduard Janota.
Ministr financí Eduard Janota. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalí manažeři Českých aerolinií (ČSA) by si měli na bonusech rozdělit 120 milionů korun.

Ministru financí Eduardu Janotovi se ovšem něco takového nezamlouvá a hodlá vyplacení odměn stopnout, napsaly Lidové noviny.

Současný šéf státní kasy v rozhovoru kritizoval přerozdělování odměn. "Budu se snažit hledat kroky, které zabrání tomu, aby ta částka byla vyplacena," prohlásil Janota s tím, že výše je - vzhledem k záporným hospodářským výsledkům firmy - nepřiměřená.

Systém tzv. výkonových bonusů nastavil v roce 2006 tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) a odráží vývoj likvidity firmy od roku 2006. Právě tehdy začal ve funkcích působit tým kolem ředitele Radovana Lašáka.

Proti Janotovu nařčení se neprodleně ohradila ČSSD. "O těchto ´bonusech´ manažerů ČSA Bohuslav Sobotka jako ministr financí nerozhodl a ani rozhodnout nemohl," napsal rozhořčeně šéf PR Lidového domu Petr Dimun.

Podle něj za systém může tehdejší předseda dozorčí rady ČSA Ján Dzvoník. Základem, ze kterého se bonusy vypočítávají, je přitom podle Janoty rok 2005, kdy si firma vedla podstatně lépe než v současnosti. "To je pro management velmi výhodné."

Zaměstnanci hrozili stávkou

Lašáka odvolala minulý měsíc dozorčí rada společnosti na návrh ministerstva financí. Ve funkci ho nahradil šéf Letiště Praha Miroslav Dvořák. Kromě Lašáka odešlo i šest členů představenstva, kteří rezignovali po dohodě s odbory.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Odboráři, kteří původně hrozili stávkou, při jednání s novým vedením společnosti v půlce října nakonec odsouhlasili, že se zaměstnancům ČSA sníží platy. Pilotům o třicet a ostatním zaměstnancům o patnáct a deset procent. Dohromady má snížení platů společnosti ušetřit kolem 960 milionů korun.

"Díky oboustranně konstruktivnímu a korektnímu jednání ušetří aerolinky do konce roku 2010 přes 1,6 miliardy korun. Částka zahrnuje snížení mzdových nákladů a úspory vzniklé dokončením restrukturalizace," uvedl tehdy Dvořák.

 

Právě se děje

Další zprávy