Maďarsko v krizi čeká příští rok 'vojenské hospodaření'

Tomáš Fránek
25. 11. 2009 17:19
Politici musí přestat dělat špatné kompromisy a musí se podřídit zájmům země, řekl premiér
Foto: Aktuálně.cz

Budapešť - Maďarský premiér Gordon Bajnai předpověděl své zemi pro příští rok tvrdé, "vojenské hospodaření". Zemi stále drtí hospodářská krize.

Za současnou špatnou situaci Maďarska podle Bajnaie mohou politici minulých vlád, kteří "zájmy země podřídili zájmům zachování své moci. Premiér to prohlásil na přednášce na Korvínově univerzitě v Budapešti.

Neomezené úvěry jsou droga

"S modernizací je třeba začít na úrovni státu. Politici v uplynulých letech kvůli udržení se u moci dělali špatné kompromisy, stupňovali přerozdělování, a tím zastavili hospodářský růst," cituje z Bajnaiova projevu slovenský deník Sme.  "Maďarsko si musí odvyknout od drogy neomezeného čerpaní úvěrů," zdůraznil premiér. "Musí zůstat na cestě střízlivé hospodářské politiky, na kterou bylo nuceno se vydat pod vlivem krize," dodal Gordon Bajnai.

Podle premiéra je velkým  problémem zaměstnanost v zemi, ta dosahuje nyní 57 procent, legálně tak pracuje jenom polovina obyvatel země.  To je jedno z nejnižších čísel v Evropské unii.

Maďarsko loni tvrdě zasáhla globální krize. Země se stala prvním členem Evropské unie, který byl nucen žádat o pomoc od MMF. Loni v říjnu si Budapešť zajistila od fondu a EU úvěr kolem 25 miliard dolarů. Podmínkou bylo snižování vládního dluhu formou často drastických úspor na sociálních výdajích.

Maďarsko navíc musí řešit i problémy se zahraničními investory. Devět velvyslanectví se sídlem v Maďarsku už podle agentury Reuters varovalo ve společném dopise, že nedávné projevy "netransparentního chování" mohou odradit zahraniční investory a ohrozit tempo růstu v této středoevropské zemi.

Investoři si stěžují

Dopis se objevil poté, co byla francouzská společnost Suez Environnement vypuzena z maďarské vodárenské společnosti, kde měla menšinový podíl. Jiní zahraniční investoři si rovněž stěžovali na okolnosti přidělení dvou rozhlasových vysílacích frekvencí.

Dopis vydala společně velvyslanectví Belgie, Francie, Německa, Japonska, Norska, Švýcarska, Nizozemska, Británie a USA. Varovala, že pokračování v netransparentních akcích by mohlo podkopat zahraniční investice v Maďarsku, jež jsou považovány za klíčový prvek očekávaného budoucího ekonomického růstu.


 

Právě se děje

Další zprávy